Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Defensie stuurt fregat naar Libië voor evacuatie Nederlanders

Het fregat Hr .Ms. Tromp. (Foto Audiovisuele Dienst Defensie)

Defensie stuurt het marinefregat Hr. Ms. Tromp naar Libië. Het schip was op weg om deel te nemen aan een antipiraterijmissie voor de Somalische kust, maar stoomt nu op naar Libië voor het geval het niet lukt de Nederlanders die daar zitten per vliegtuig te evacueren.

De bedoeling was dat een militair vliegtuig vandaag vanaf Eindhoven naar Libië zou vliegen, maar de Libische autoriteiten hebben nog geen toestemming gegeven om te landen. Het is de vraag of die toestemming er nog komt.

Het fregat is nu in de Rode Zee, meldt persbureau Novum. Het vaart morgen door het Suez-kanaal en komt naar verwachting vrijdag aan in Tripoli. De mogelijkheid bestaat dat het schip voor die tijd al omkeert, bijvoorbeeld als het alsnog lukt de Nederlanders door de lucht te evacueren.

Als dat niet lukt, zijn er genoeg voorraden aan boord om alle Nederlanders aan boord te nemen en naar het Europese vasteland te brengen.