De gevaren voor vrouwelijke journalisten

Lara Logan in Kairo, vlak voordat ze werd aangevallen
Lara Logan in Kairo, vlak voordat ze werd aangevallen Lara Logan in Kairo, vlak voordat ze werd aangevallen

De meeste vrouwelijke journalisten praten er liever niet over, de gevaren van seksuele molestatie in situaties waarin alles op losse schroeven staat. Maar na de aanranding op het Tahrirplein in Kairo van CBS-correspondent Lara Logan heeft een aantal collega´s het taboe hierop doorbroken.

Een verslaggever van de New York Times die veel in het Midden-Oosten en Oost-Europa is geweest, schrijft:

We are often harassed in ways that male colleagues are not. This is a hazard of the job that most of us have experienced and few of us talk about. [...] The risk of something happening is especially high when all the rules have fallen away and society is held together by a sense that anything can happen.

Een correspondent van de Chicago Tribune schrijft dat zij en haar collega’s hier liever niet over praten, omdat ze bang zijn dat ze er dan minder op uit worden gestuurd.

I can’t ever remember sitting down with my female peers and talking about what had happened, except to make dark jokes, because such stories would make us seem different from the male correspondents, more vulnerable. I would never tell my bosses for fear that they might keep me at home the next time something major happened.

Een verslaggever van de Britse Daily Mail die op dezelfde dag op het Tahrirplein was, heeft beschreven  wat zij moest verduren. Maar duidelijk is wel dat lang niet iedereen deze problemen serieus neemt. Nir Rosen, een bekende journalist, heeft een  baan aan New York University moeten opzeggen nadat hij had gesuggereerd dat het om een publiciteitsstunt van Logan ging.