Aardbeving in Nieuw-Zeeland eist zeker 65 levens

Beelden op de Nieuw-Zeelandse televisie vanuit het centrum van Christchurch. (Foto AP)

Een aardbeving in Nieuw-Zeeland heeft aan zeker 65 mensen het leven gekost. De stad Christchurch op het zuidelijke eiland is zwaar getroffen. Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter lag op nog geen tien kilometer ten zuidoosten van de stad, die 350.000 inwoners telt.

De premier van Nieuw-Zeeland maakte het voorlopige dodental eerder vandaag bekend. Er zouden nog veel mensen vastzitten onder puin. Voor hun levens wordt gevreesd. In het gebied is de noodtoestand afgekondigd. Dit is “wellicht de donkerste dag” in het bestaan van Nieuw-Zeeland, zie premier John Key.

Vele duizenden inwoners van Christchurch verdrongen zich na de beving op de straten, in paniek en verdwaasd. De aardbeving sloeg toe rond 13.00 uur plaatselijke tijd (01.00 ‘s nachts Nederlandse tijd). In september werd het gebied ook al getroffen, maar die beving met een kracht van 7,3 veroorzaakte alleen schade en beperkt letsel.

Kathedraal deels ingestort

De toren van de markante stenen kathedraal in Christchurch is ingestort. Op televisiebeelden was te zien dat veel gebouwen met meerdere verdiepingen ingestort zijn. Wegen en trottoirs zijn gescheurd, en pijpleidingen zijn gebroken, waardoor water de straten in stroomt.

Na de aardbeving volgden nog enkele naschokken, die verdere schade aan de stad toebrachten. Militairen zijn ingeschakeld bij de hulpverlening, die te lijden heeft onder een tekort aan ambulances. Particulieren stellen hun auto’s ter beschikking om gewonden te vervoeren, aldus de BBC.

Bekijk hier beelden vanuit een helikopter boven Christchurch en hier een fotoserie van de NRC-fotoredactie.


View Larger Map