Zoon Gaddafi: opstand neerslaan tot laatste man valt

Muammar Gaddafi's zoon Saif al-Islam vanochtend op de Libische televisie. Foto Reuters / Libische tv

Moammar Gaddafi zal een volksopstand neerslaan “tot de laatste man neervalt”. Dat zei een van zijn zoons vanochtend nadat voor het eerst protesten uitbraken in hoofdstad Tripoli. Legereenheden lopen inmiddels over naar de zijde van de oppositie.

‘Tot de laatste kogel’
De afgelopen dagen was het onrustig in Benghazi, waar vele doden vielen bij geweld dat regeringstroepen tegen demonstranten gebruikten. In de straten van Tripoli protesteren anti-regeringdemonstranten en stamleiders spreken zich inmiddels uit tegen Gaddafi.

Gaddafi’s zoon Saif al-Islam verscheen op de nationale televisie in een poging het volk zowel te kalmeren als te bedreigen. “Jullie riskeren een burgeroorlog waarin de olierijkdom van Libië verbrand wordt.” Hij stelde dat het leger haar taak van het bewaken van de veiligheid tegen elke prijs zal uitvoeren. Hij beweerde dat “tienduizenden” Gaddafi’s kant opkwamen om hem bij te staan. “We vechten tot de laatste minuut, tot de laatste kogel. (…) Onze moraal is hoog en onze leider Moammar Gaddafi leidt de strijd in Tripoli. Wij en het leger staan achter hem”, zei Saif al-Islam.

‘Wij zullen niet vluchten’
Gaddafi’s zoon maakte verder duidelijk dat het regime niet alleen zal strijden tot de laatste man valt, “maar zelfs tot de laatste vrouw”. Hij zei dat zijn familie niet naar Italië of Turkije zal vluchten: “Dit is geen Tunesië of Egypte.” Saif al-Islam beloofde een dialoog met de oppositie waarin hervormingen en loonstijging besproken zouden worden.