Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VVD: geen internetfilters meer naar dictaturen

De EU moet Europese internetbedrijven verplichten de online vrijheid van meningsuiting te respecteren in dictaturen op andere contitenten. Expertvergunningen kunnen de levering van censuurtechnologie tegengaan.

De EU moet Europese internetbedrijven ervan weerhouden internetcensuur te faciliteren in dictaturen. Met exportvergunningen kan dat afgedwongen worden.

Dat betogen de VVD-Kamerleden Atzo Nicolaï en Han ten Broeke vanmiddag op de opiniepagina van NRC Handelsblad. Aanleiding is de situatie in het Midden-Oosten. Op 28 januari ging internet in Egypte op zwart en zaterdag trok Libië de stekker eruit.

De VVD’ers willen dat de EU ook budget reserveert voor de verdere ontwikkeling, standaardisering en verspreiding van anticensuursoftware, zodat het autoritaire regimes onmogelijk wordt gemaakt onwelvallige content te blokkeren.

Het plegen van internetcensuur zou een handelsbarrière moeten zijn, vinden de parlementariërs. “Laat de Arabische Lente de val van wereldwijde cyberwalls inluiden.”

Nicolaï en Ten Broeke zijn geïnspireerd door de Amerikaanse Global Online Freedom Act (GOFA), een wetsvoorstel uit 2009 met als doel bedrijven te dwingen tot het respecteren van internetvrijheid. Op Europees niveau is een vergelijkbaar initiatief nog niet uit de verf gekomen.

Lees ook: Zo zet een dictator het internet uit.