‘Vinexwijken dreigen achterstandsbuurten te worden’

Waterwoningen van architectenbureau Marlies Rohmer in de Amsterdamse vinexwijk IJburg. Foto Leo van Velzen / NRC
Waterwoningen van architectenbureau Marlies Rohmer in de Amsterdamse vinexwijk IJburg. Foto Leo van Velzen / NRC Waterwoningen van architectenbureau Marlies Rohmer in de Amsterdamse vinexwijk IJburg. Foto Leo van Velzen / NRC

Als gemeenten niet snel investeren in vinexwijken, trekken hoogopgeleiden weg en verpauperen de buurten. Daarvoor waarschuwen deskundigen vandaag in het AD. Door onder meer sociale spanningen en criminaliteit dreigen de vinexwijken volgens hen achterstandsbuurten te worden.

De nieuwbouwwijken aan de rand van grote steden zijn populair bij hoogopgeleide tweeverdieners met jonge kinderen. Maar voor de wat oudere jeugd is er weinig te beleven, waardoor ze voor problemen en overlast zorgen. In veel wijken klagen bewoners over inbraken, bedreigingen, vandalisme en overlast.

Socioloog Frits Spangenberg vandaag in het AD:

“De stedenbouwkundigen hebben weinig rekening gehouden met de samenhang tussen wonen, werken en spelen. Daardoor dreigen vinexwijken de achterbuurten van de toekomst te worden. De mix in de bevolkingssamenstelling is goed, maar het gaat ook om de voorzieningen. Dat is de grote handicap.”

In de wijken IJburg (Amsterdam), Nesselande (Rotterdam), Ypenburg (Den Haag) en Leidsche Rijn (Utrecht) moet de politie regelmatig ingrijpen. Op sommige plekken geldt een samenscholings- of alcoholverbod.

In de buurten worden arm en rijk gemengd. Zwakke gezinnen kunnen zich optrekken aan de anderen, maar de kloof moet niet te groot zijn, zegt stadssocioloog Tineke Lupi in de krant.

“Er is een buurt waar de sociale huurwoningen tegenover luxe villa’s staan. Dat werkt niet, want dan worden de sociale verschillen te groot en krijg je een negatieve tegenreactie.” De wijken hoeven niet te voldoen aan het Amerikaanse droombeeld van suburban leven, maar gemeenten moeten de wijken volgens Lupi wel aantrekkelijk houden.
“Als je dat niet doet worden het achterstandswijken. Mensen die de keuze hebben, trekken weg. Anderen met minder keuzevrijheid blijven achter.” Wel denkt ze dat de wijken altijd een middenklasse blijven aantrekken.