Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Topcrimineel geliquideerd in Amsterdam

De man die vanmiddag in de Amsterdamse Watergraafsmeer doodgeschoten werd is de onderwereldfiguur Stanley H., alias ‘de Ouwe’. Dat zeggen bronnen bij het Openbaar Ministerie.

Stanley H. kreeg enige bekendheid als bankrover, en is ooit eens aangeschoven bij de talkshow van Sonja Barend in de jaren ’80. Daarna klonk zijn naam vooral ten tijde van de IRT-affaire, toen hij als hasjhandelaar opkwam. Ook is hij een prominent figuur die veel genoemd is in de Endstra-tapes, de achterbankgesprekken die de recherche voerde met de in 2004 geliquideerde Willem Endstra. Hij werd daarbij omschreven als een van de bazen van de onderwereld, samen met Willem Holleeder en Dino S..

Volgens zijn advocaat Mark Teurlings was H. de afgelopen anderhalf à twee jaar niet meer bang dat hij vermoord zou worden. De laatste keer dat ze er uitgebreid over spraken was in 2009. “Toen is onder andere zijn gepantserde auto in beslag genomen, terwijl hij juist van politie en justitie de waarschuwing had gekregen” dat hij voor zijn leven moest vrezen. Die auto heeft hij nooit teruggekregen. “Hij liep al die tijd gewoon over straat, iemand die hem kwaad wilde doen, had dat allang kunnen doen,” zegt Teurlings tegen NRC.

H. werd vandaag aan het begin van de middag neergeschoten op straat en overleed kort daarna. De dader is nog voortvluchtig en is volgens de politie vanuit de Fizeaustraat weggereden in een Volkswagenbusje. Het busje is voor het laatst gezien in de omgeving van de Spaklerweg. De omgeving van de moord is afgezet.

Lees ook een uitgebreid profiel van Stanley H. dat ooit in Vrij Nederland stond.