Rijksoverheid en gemeenten

Ambtenaren die werken bij de Rijksoverheid, gemeenten, waterschappen of provincies verdienen zelden boven de Balkenendenorm. Slechts 2 procent van de salarissen boven de norm komt hier vandaan. De overige 98 procent werkt in de semi-publieke sectoren: sectoren die ook niet-publieke inkomsten hebben, zoals de zorg, het onderwijs, de luchtverkeersleiding en de publieke omroep.

Bij de Rijksoverheid (114.390 voltijdbanen) zijn er 34 werknemers die meer verdienen dan 188.000 euro bruto per jaar. Daarbij gaat het onder meer om mensen in topfuncties bij de Belastingdienst en topambtenaren bij ministeries, maar ook om een vlieger bij Defensie. Van de ruim 150.000 voltijdbanen bij gemeenten zijn er slechts zes werknemers die meer verdienen dan de norm.

Nationale politici staan niet op de lijst. Een minister (dus ook premier Rutte) verdient 135.391 euro per jaar, inclusief vakantiegeld en de eindejaarsuitkering. Dat bedrag ligt onder de Balkenendenorm.