‘Moerdijk moet mogelijk opdraaien voor schade brand’

Bij de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk kwam een enorme rookwolk vrij.
Bij de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk kwam een enorme rookwolk vrij. Foto Reuters

De gemeente Moerdijk moet mogelijk opdraaien voor de schade die is ontstaan door de brand bij het chemische verpakkingsbedrijf Chemie-Pack. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag op basis van gesprekken met ingewijden.

Als blijkt dat de gemeente afgegeven vergunningen onvoldoende heeft gehandhaafd, kan de overheid nalatigheid worden verweten. Chemie-Pack zou meerdere keren op de vingers zijn getikt door toezichthouders.

“Desnoods zullen we de schade inderdaad op de toezichthouder verhalen”, zegt advocaat Huib Lebbing, die de getroffen bedrijven in de omgeving van Chemie-Pack vertegenwoordigt.

Schade brand
De totale schade als gevolg van de brand in Moerdijk is ruim 41,5 miljoen euro. Die schatting maakte de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant eerder.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een gemeente moet betalen omdat ze laks is geweest in het toezicht. Vijftien jaar geleden kwam net als bij Chemie-Pack een grote gifwolk vrij bij een brand op het terrein van Containers Masters International (CMI) in de Rotterdamse Waalhaven. Het bedrijf werd aansprakelijk gesteld, maar toen bleek dat het bedrijf meerdere keren op de vingers was getikt en het bedrijf nog altijd niet aan de vergunning voldeed, werden de gemeente en de DCMR Milieudienst Rijnmond aansprakelijk gesteld. De rechtbank bepaalde in 2004 dat zij hadden moeten ingrijpen, meldt persbureau Novum. De uitspraak in hoger beroep in deze langlopende zaak wordt in april gedaan.

Directeur van de DCMR Jan van de Heuvel zegt in de krant dat het hem niet zou verbazen als nu wordt geprobeerd Moerdijk aansprakelijk te stellen voor de brand die begin dit jaar woedde bij Chemie-Pack. Van de Heuvel stelt dat honderd procent handhaving niet bestaat en dat veiligheid niet in regels of wetten is te vangen.

“Er moet een veiligheidscultuur aanwezig zijn.” Hij zegt desnoods tot aan de Hoge Raad door te procederen in de Rotterdamse zaak. “De Hoge Raad is niet zo’n voorstander van een maatschappij waar alles en iedereen de overheid aansprakelijk kan stellen.”