Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

Komische spreekbeurt over mishandeling

Broodje Kind van Pieter Tiddens’ Kindercabaret. Vanaf 7 jaar. Gezien 13/02 in het Zaantheater Zaandam. Di 22 febr Theater Film Café De Lieve Vrouw Amersfoort. Do 24 febr Philharmonie Haarlem. Tournee t/m 04 mei Inl: www.pietertiddens.nl ****

Aan een paar honderd kinderen heeft kleinkunstenaar Pieter Tiddens gevraagd: wanneer voel jij je beleg op een broodje? Hij bedoelde daarmee: waardoor voel jij je in de verdrukking, waar zit je mee? Rondom dat thema en de antwoorden van de basisschoolleerlingen zoals („Als ik een onvoldoende haal”, „Als iemand de baas over mij speelt”) maakte Tiddens samen met technicus Jakob Nissen een cabaretvoorstelling, Broodje Kind.

Kleinkunstenaar Pieter Tiddens heeft gewerkt bij de VPRO-jeugdtelevisie en is regisseur van cabaretshows (Lenette van Dongen, Mike & Thomas). Broodje Kind is zijn zesde kindercabaretvoorstelling. Tiddens plaagt kinderen dat als ze klein zijn, ze eigenlijk alleen maar gewoon kakmachines zijn. Dat ze stomme plastic cadeautjes aannemen in de supermarkt, onderwijl zeggend: „Jullie zijn toch zo van het milieu?!” Hij geeft tips aan de ouders: kinderen zijn eerlijk („Je stinkt naar bier!”), maar het is niet de bedoeling dat jij ook eerlijk bent („Ik ruik naar bier omdat ik spijt heb dat ik jou gekregen heb.”). Hij houdt een komische spreekbeurt over kindermishandeling. „Wat is dat eigenlijk, kindermishandeling? Kinderen die heel fout handelen of dat je weet wat je moet doen voor een kinderkerkdienst?’’ Tussen de gesproken scènes zingt Tiddens een lied over huilen, of over de snackbar, zichzelf begeleidend op gitaar of keyboard. Nissen toont op een projectiescherm live gemaakte animaties met kindertekeningen, tekstflarden, pindakaas en twee bergjes gemalen koffie. Broodje Kind is hilarisch en herkenbaar, en en passant krijgen we mee: je moet er altijd zélf iets van maken.