Haags kwartier duurt dit jaar hele wedstrijd

ADO Den Haag2Feyenoord2

Ruststand 0-2. 33. Castaignos 0-1, 38. Castaignos 0-2, 81. Vicento 1-2, 85. Boelykin 2-2. Scheidsrechter: Makkelie. Toeschouwers: 15.000.

Het Haags kwartiertje van ADO Den Haag is afgeschaft. De laatste vijftien minuten van elke wedstrijd, waarin de thuisploeg op een teken van de stadionspeaker onder luide aanmoedigingen van het publiek tot pressievoetbal overging, behoort tot het verleden. Het tempo wordt nu veel vaker opgeschroefd. Het was karakteristiek voor ADO-nieuwe-stijl dat de ploeg zich gisteren tegen Feyenoord uit een vrijwel kansloze positie terugknokte naar een 2-2 gelijkspel. „Het is onze kracht tegenslagen goed te verwerken”, vertelt aanvaller Wesley Verhoek.

ADO Den Haag heeft dit seizoen een gedaantewisseling ondergaan. Jarenlang was het profvoetbal in de derde stad van Nederland, met een agglomeratie van ruim één miljoen inwoners, op sterven na dood. Zowel in het voormalige Zuiderpark als in het nieuwe stadion bij Ypenburg bengelde de club jaren achtereen tussen de veertiende en achttiende plaats op de ranglijst. En vier jaar geleden nog degradeerde ADO zelfs naar de eerste divisie.

Maar onder de nieuwe trainer John van den Brom lijkt de miljoeneninvestering van grootaandeelhouder en zakenman Mark van der Kallen zijn vruchten af te werpen. Rechtsbuiten Verhoek: „Begin dit seizoen waren we al blij als we ons zouden handhaven in de eredivisie. Nu is ons doel om via de play-offs Europees voetbal halen.”

De buitenlandse versterkingen Dmitry Boelykin (een Rus, gehuurd van Anderlecht) en Frantisek Kubik (een Slowaak afkomstig van Trencín, de club van oud-voetballer Tscheu La Ling) hebben de ploeg onmiskenbaar sterker gemaakt. Maar Van den Brom heeft van ADO Den Haag vooral een sterk collectief gesmeed. „Hij is de man die het cement aanmaakt”, illustreert technisch adviseur Lex Schoenmaker.

De 63-jarige clubicoon speelde tussen 1965 en 1971 bij ADO en daarna vier jaar bij Feyenoord. Die periode is onvergelijkbaar met het heden, weet Schoenmaker uit ervaring. „Voetballers zijn tegenwoordig behoorlijk gebekt. Daar moet je mee kunnen omgaan. Dat kan John. Vroeger kon je als trainer voetballers in het openbaar schofferen. Maar dat wordt niet meer gepikt. Met name buitenlanders kun je beter even apart nemen. John heeft dat onder meer in Turkije [waar hij voetbalde bij Istanbulspor] geleerd.”

Verhoek kan de woorden van Schoenmaker bevestigen. „Deze trainer staat open voor veranderingen en zaken die een profvoetballer bezighouden. Zo maak je een team sterker. De sfeer in de kleedkamer is bij ons aanzienlijk verbeterd. Op een aantal versterkingen na werken we dit seizoen met dezelfde selectie als vorig jaar. Daarin waren toen toch wel wat wrijvingen. Daar is nu geen sprake meer van. In de wedstrijd geeft Van den Brom je bepaalde vrijheden. Zo kun je weer genieten van het spelletje.”

De komst van Boelykin is een verhaal apart. Hij was gisteren tegen Feyenoord verantwoordelijke voor de late gelijkmaker. Het was als Boelykins zestiende competitiedoelpunt dit seizoen. Aanvankelijk zag Van den Brom weinig heil in het huren van de bonkige spits met de lange haren. Hij was afgelopen zomer enige tijd op proef. De Russische spits leek te zwaar, maar toen hij zijn shirtje optrok om aan te tonen dat het vooral om spiermassa ging, besloot Van den Brom zijn naam toch op de spelerslijst te zetten.

Schoenmaker beoordeelde Boelykin onder meer in een oefenwedstrijd tegen het team van werkloze profvoetballers van de spelersvakbond VVCS. „Hij kwam op mij ook nogal immobiel over. Hij had bij Anderlecht driekwart jaar niet gespeeld. Wij kunnen natuurlijk niet altijd bij iedereen onder zijn shirtje kijken.”

Op de ijskoude tribune van het ADO Den Haag-stadion bij het Prins Clausplein, volgde Schoenmaker gisteren met belangstelling de verrichtingen van een andere spits die in zijn voetsporen treedt, maar dan in het shirt van Feyenoord: Luc Castaignos. De achttienjarige Rotterdammer, die na dit seizoen vertrekt naar Internazionale in Milaan, maakte in de eerste helft twee wonderschone doelpunten. Schoenmaker: „Hij is redelijk balvast. Maar hij moet nog wel zijn techniek verbeteren. Het is voor hem wel een grote stap om nu al naar Internazionale te gaan, waar hij te maken krijgt met veel concurrentie. Ik vin dat spijtig. Castaignos moet veel wedstrijden spelen, anders kan hij zich niet verbeteren.”

Heeft ADO Den Haag dit seizoen zijn plafond bereikt? „Wij kunnen verzorgder spelen dan vandaag. Dit veld was dramatisch hobbelig”, zei Verhoek. En Schoenmaker: „Immers en Verhoek moeten zich nog verbeteren. Het is in ons voordeel dat we spelers aantrekken aan wie niet iedereen denkt. Misschien dat het stadion nu wat vaker uitverkocht raakt waardoor we meer kunnen investeren.”