De stemming

Had het CDA nog maar een vijand

Ah, die goede oude tijd van conflicten. Van onenigheid. Toen nog duidelijk was wie de gezamenlijke vijand was. Het CDA verlangt er nog wel eens naar terug, naar die tijd.

„Het was zo gezellig.” Dat zei Liesbeth Spies, waarnemend partijvoorzitter, dit weekend tijdens een campagnebijeenkomst in Barendrecht, Zuid-Holland. „Eigenlijk wel jammer” dat dit voorbij is.

Spies had het niet over de grote thema’s die de christen-democraten zo beheersen: het ontbreken van een leider, een weinig helder verhaal over de koers, de weglopende kiezers.

Nee, Spies sprak over het besluit om van Barendrecht toch maar geen proeftuin te maken voor de CO2-opslag onder een woonwijk, zoals het vorige kabinet had voorgesteld. De tegenstand in Barendrecht was toen zeer uitgesproken. De lokale CDA’ers moesten niets van het vorige kabinet hebben. Over die tijd sprak Spies, nu ook lijsttrekker voor het CDA in de provincie. „Er was verbroedering. Saamhorigheid.”

Als die er nu al is binnen de partij, dan was deze in Barendrecht niet uit de opkomstcijfers te merken. Het buurthuis waar ook vicepremier Maxime Verhagen optrad, was versierd met 24 levensgrote posters van Spies. Buiten de kandidaten en de media kwamen negentien mensen opdagen.

Hoe het afliep, met die opslag? Die kwam er dus niet. Een besluit van Verhagen. „Het werd hier direct zo stil”, zegt Spies over de tijd die volgde. Maar gelukkig, het besluit had ook goede kanten. „Je kunt wel zien wie het voor het zeggen heeft.” (FS)

Rutte nog altijd geen Hekking

Te onzichtbaar. Dat verwijt kreeg Mark Rutte in de campagne voor de Kamerverkiezingen van 2006 uit de eigen fractie. Anoniem, dat wel. Maar toch.

Nu komt het verwijt niet uit eigen gelederen, maar van de oppositie. Die betreurt het dat Rutte wel in televisieprogramma’s opduikt, maar niet in debat gaat met andere partijen.

De hoek waaruit de kritiek komt, laat zien hoeveel beter het met de VVD-leider gaat. Destijds verdedigde Rutte zich met de opmerking dat hij „geen zin” had om zich „als een wethouder Hekking” te bemoeien met de strijd tussen Jan Peter Balkenende (CDA) en Wouter Bos (PvdA). Ook nu wil hij voorkomen te veel in beeld te zijn.

Overigens zeiden anonieme VVD’ers destijds ook dat Rutte „te lief” was. Die kritiek hoor je nu nergens meer, zeker niet uit het oppositiekamp. (PvO)

Bijdragen: Pieter van Os, Freek Staps