Beurs Milaan zakt in door Libië, beurzen wereldwijd in mineur

De koers van de AEX. Beeld Beurs.nl

De beurs van Milaan, waar veel Libische investeerders actief zijn, is ingezakt. Wereldwijd reageren de beurzen negatief op de ontwikkelingen in Libië.

In Milaan is de beurskoers met 3 procent gezakt, een uitzonderlijke daling. Ook de AEX staat in de min.

Italië werd in 2008 door Gaddafi met een verdrag omarmd als „een bevriende staat” en „meest bevoorrechte handelspartner”. Het was het resultaat van Berlusconi’s toenaderingen tot Gaddafi in de jaren ervoor.

Bij de ondertekening van een verdrag bood Berlusconi namens Italië excuses aan voor de koloniale overheersing (1911-1943), waarbij vele slachtoffers waren gevallen. Italië beloofde als oud-kolonisator in twintig jaar 5 miljard euro aan herstelbetalingen te doen, bedoeld voor de bouw van een snelweg, ziekenhuizen en investeringen in de olie-industrie.

Geen enkel land heeft zoveel financiële belangen in Libië als Italië en de revolte leidt ook daarom tot grote bezorgdheid in Rome.

Door de aanhoudende onlusten en de angst voor een lagere export vanuit Libië is de olieprijs vandaag fors gestegen. Handelaren maken zich grote zorgen over de situatie in het OPEC-land. De prijs van een vat is nu bijna 94 dollar.

Ondertussen is Libië door het invloedrijke Fitch Ratings, dat de kredietwaardigheid van landen indexeert, gedegradeerd van BBB naar BBB+, met de waarschuwing voor nog een degradatie. De degradatie is “een reactie op de eruptie van politieke risico’s”. Een nieuwe  degradatie zou het land officieel tot ‘junk status’ verlagen, aldus AP.