Aanslag in de sneeuw

The damaged cabin of a cable car, which was blown up on Friday night by attackers, is seen near Mount Elbrus in Kabardino-Balkaria in Russia's North Caucasus region February 20, 2011. Although no casualties were reported, the local authorities decided to close the ski resort, which was then reopened on Sunday. Russia faces a long-running Islamist insurgency on its southern rim. Three bombs were defused in Russia's violence-plagued North Caucasus on Sunday, a news agency reported, as authorities stepped up security days after militants shot dead five people. REUTERS/Yevgeny Kayudin (RUSSIA - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW TRAVEL IMAGES OF THE DAY)
The damaged cabin of a cable car, which was blown up on Friday night by attackers, is seen near Mount Elbrus in Kabardino-Balkaria in Russia's North Caucasus region February 20, 2011. Although no casualties were reported, the local authorities decided to close the ski resort, which was then reopened on Sunday. Russia faces a long-running Islamist insurgency on its southern rim. Three bombs were defused in Russia's violence-plagued North Caucasus on Sunday, a news agency reported, as authorities stepped up security days after militants shot dead five people. REUTERS/Yevgeny Kayudin (RUSSIA - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW TRAVEL IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Een skilift in een skigebied bij de Elbroes in het Kaukasusgebergte is gisteren naar beneden gestort, nadat de lift door een bom werd opgeblazen. Bij de aanslag, waarbij verschillende skiliften naar beneden stortten, raakte niemand gewond. Veiligheidsdiensten sloten het gebied na de aanslag af en wisten drie andere bommen onschadelijk te maken.

Afgelopen vrijdag schoten gemaskerde mannen al vier toeristen dood die naar hetzelfde skigebied op weg waren. Separatistische rebellen in Noord-Kaukasus vechten sinds de jaren negentig een verbeten strijd tegen het Russische leger. Ze willen zich afkeren van Rusland en een onafhankelijke islamitische staat oprichten. De aanslagen van gisteren zijn opgeëist door strijders die zich keren tegen het plan van de Russische regering om een groot skigebied aan te leggen in de Noord-Kaukasus.

Doku Umarov, de leider van de Tsjetsjeense rebellen, beloofde Rusland begin 2011 ‘een jaar vol bloed en tranen’. Dat bleken geen loze woorden. In januari kwamen bij een bomaanslag op de luchthaven Domodedovo in Moskou 36 mensen om het leven. In de autonome republiek Kabardië-Bakarië werden de afgelopen maanden toeristen, lokale politici, politieagenten en ambtenaren doodgeschoten door Tsjetsjeense strijders.