Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Duizenden Marokkanen in Rabat de straat op voor hervormingen

De demonstranten in Rabat werden niet door ordetroepen in de weg gestaan. Foto AFP / Abdelhak Senna

Zeker tweeduizend Marokkanen hebben zich vandaag verzameld in het centrum van hoofdstad Rabat om te protesteren tegen koning Mohamed. Ze willen dat het land hervormingen ondergaat, de macht van de koning wordt beperkt en corruptie wordt bestreden.

‘Grondwet voor slaven’
De politie in uniform hield afstand in het gedeelte van de stad genaamd Bab El-Ahad. Maar agenten in burger mengden zich onder de demonstranten. “Het volk wijst een grondwet gemaakt voor slaven af! Het volk wil dat de autocratie valt!”, klonk het uit de kelen van de activisten.

Foto AFP / Abdelhak SennaFoto AFP / Abdelhak Senna

Beweging Voor Verandering
Omdat het flink regende gebruikten de demonstranten plastic zeil als regenjas. “Het is een vredig protest voor hervormingen in de grondwet. Het plunderen van overheidsgeld moet afgelopen zijn”, zei Mustafa Muchtati van de Baraka (genoeg) partij, die het protest mede organiseerde. De demonstratie werd geïnitieerd door een groepering die zichzelf de 20 Februari Beweging Voor Verandering noemt.

Marokko is officieel een constitutionele monarchie met een door het volk gekozen parlement. Maar de grondwet machtigt de koning om dit te ontbinden, een noodtoestand uit te roepen en een bepalende stem te hebben in het aanwijzen van de regering inclusief de minister-president.

Wederom protesten in Bahrein, Jemen en Tunis
In Jemen zijn zeker drieduizend studenten bij de universiteit in hoofdstad Sanaa gaan demonstreren. Ze willen dat de door Amerika gesteunde president Ali Abdullah Saleh aftreedt. Het is de elfde opeenvolgende dag van protesten in Jemen. In Tunis wordt voor de tweede dag geprotesteerd tegen de interim-regering. Ondanks een verbod op protesten in Tunesië gingen duizenden de straat op.

Ook in Bahrein zijn demonstranten weer actief. Duizenden overnachtten op het Parelplein; het epicentrum van de protesten aldaar. De regering wil praten met de oppositieleiders, maar zij weten nog niet of ze daar op ingaan.