Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

China probeert poging tot jasmijnrevolutie te smoren

Een demonstrant in Shanghai wordt gearresteerd onder het oog van vele camera's. Foto Reuters / Carlos Barria

In een poging een revolutie als de Tunesische te onderdrukken hebben Chinese autoriteiten tientallen dissidenten opgepakt. In een boodschap werd opgeroepen om vandaag in dertien Chinese steden te demonstreren voor zo’n zogenoemde jasmijnrevolutie.

Ander continent, zelfde sentiment
Het lijkt er volgens persbureau AP op dat werd geprobeerd de golf van demonstraties voor meer democratie in het Midden-Oosten voort te zetten in China. In de boodschap worden Chinezen opgeroepen bij elkaar te komen en te roepen: “Wij willen eten, wij willen werk, wij willen huisvesting, wij willen eerlijkheid.”

De autoritaire regering lijkt de dreiging van demonstraties serieus te nemen en ondernam actie om de boodschap uit te roeien. De oproep verscheen voor het eerst op de in de VS-gevestigde Chinese website Boxun.com. Na het plaatsen van de oproep zou de website door hackers zijn aangevallen.

Internet en sms beperkt
Meer dan honderd activisten zijn meegenomen door de politie, die nadrukkelijk aanwezig zou zijn op de straten van diverse Chinese steden. Sommige activisten zijn opgesloten in hun huis of vermist, meldt het Informatiecentrum voor Mensenrechten en Democratie.

Op een Chinese versie van Twitter kan zondag niet meer worden gezocht op het woord ‘jasmijn’. Op de sociale netwerksite wordt gewaarschuwd geen boodschappen achter te laten met politiek gevoelige inhoud. Ook diensten om massaal tekstberichten te verspreiden zijn zondag niet beschikbaar. Officieel vanwege “technische problemen”, maar in het verleden hebben de autoriteiten dit vaker onmogelijk gemaakt in politiek spannende tijden.

Voor een vestiging van McDonald’s in Bejing stond zondag meer politie dan normaal. De demonstranten was opgeroepen daar te protesteren. De passerende mensen werden gefilmd. President Hu Jintao heeft de leiders in China zaterdag gevraagd om de problemen op te lossen “die een bedreiging vormen voor de harmonie en stabiliteit van de samenleving”.