Auteur McEwan: zowel Hamas als Israël zijn nihilistisch

English author Ian McEwan speaks at the awarding ceremony of the Jerusalem Prize, Israel's highest literary honor for foreign writers, at the Jerusalem International book fair in Jerusalem, Sunday, Feb. 20, 2011. McEwan has accepted an Israeli literary prize in Jerusalem with harsh criticism of Jewish settlements in the West Bank. (AP Photo/Oded Balilty)
English author Ian McEwan speaks at the awarding ceremony of the Jerusalem Prize, Israel's highest literary honor for foreign writers, at the Jerusalem International book fair in Jerusalem, Sunday, Feb. 20, 2011. McEwan has accepted an Israeli literary prize in Jerusalem with harsh criticism of Jewish settlements in the West Bank. (AP Photo/Oded Balilty) Ian McEwan bij de ceremonie in Jeruzalem. Foto AP / Oded Balilty

Schrijver Ian McEwan levert forse kritiek op het Israëlische nederzettingsbeleid op de Westoever. Hij was in Jeruzalem voor de ontvangst van een literaire prijs en noemde zowel Hamas als Israël ‘nihilistisch’.

De schrijver stond onder druk van een groep Britse schrijvers om niet naar het land af te reizen en de prijs af te slaan vanwege het Israëlische beleid. De auteurs hadden hem opgeroepen deel te gaan uitmaken van een internationale beweging om Israël te boycotten. Maar McEwan ging en prees de technologische en artistieke prestaties van het land, maar vroeg zich af waar Israëls politieke creativiteit is.

‘Zowel Hamas als Israël nihilistisch’
De beroemde romancier leverde scherpe kritiek op het ‘nihilisme’ van de islamitische militanten van Hamas, die hebben opgeroepen tot de vernietiging van Israël en projectielen hebben afgevuurd vanuit de Gazastrook. Ook Israël kreeg het stempel nihilistisch, omdat het land een gevangeniskamp van de Gazastrook heeft gemaakt.

In het publiek president Peres en burgemeester Nir Barkat
McEwan vertelde het publiek, onder wie president Shimon Peres en burgemeester van Jerusalem Nir Barkat, dat de jury hem leek op te dragen de continue uitzettingen en vernielingen te noemen van Palestijnse huizen in Oost-Jeruzalem. Hij kon op een warm applaus rekenen.

Vrijdag woonde McEwan een protest bij tegen joodse kolonisten, die een gebouw hadden gekocht in Oost-Jerusalem en de Palestijnse bewoners, die er al lang woonden, hadden uitgezet.

De auteur van onder meer Atonement won eerder onder meer de Man Booker Prize. Vandaag nam hij de tweejaarlijkse Jerusalem Prize, Israëls meest prestigieuze prijs voor buitenlandse schrijvers, in ontvangst. Onder de eerdere winnaars bevinden zich Simone de Beauvoir, Milan Kundera, Arthur Miller en Haruki Murakami. De jury koos deze keer voor McEwan vanwege zijn ‘liefde voor mensen en zijn betrokkenheid bij hun recht om zichzelf te ontwikkelen’.