Twee doden bij anti-regeringsprotesten in Ivoorkust

Aanhangers van Ouattara verbrandden vanmiddag in Abidjan banden uit protest tegen president Gbagbo. Foto AFP.

Bij nieuwe protesten tegen president Laurent Gbagbo zijn vandaag in Ivoorkust twee doden gevallen. Dat meldt de BBC op gezag van ooggetuigen. Ivoriaanse agenten zouden vanmiddag bij rellen in Abidjan, de grootste stad van het land, het vuur op anti-regeringsbetogers hebben geopend. Naast de doden vielen er enkele gewonden.

De ooggetuigen vertelden dat één van de twee doden een vrouw is. De dodelijke slachtoffers vielen nadat de politie de honderden jonge betogers in Abidjan met traangas uiteen probeerde te drijven. Toen dat niet lukte schoot de politie volgens ooggetuigen op de menigte en achtervolgden de agenten betogers die probeerden weg te duiken.

Politieke situatie al maanden gespannen
De politieke situatie in Ivoorkust is al maanden gespannen omdat zittend president Gbagbo, die in november de presidentsverkiezingen verloor, weigert af te treden. Zijn rivaal Alassane Ouattara, die door de internationale gemeenschap als winnaar wordt erkend, heeft de bevolking in navolging van de succesvolle revolutie in Egypte opgeroepen weer massaal de straat op te gaan om Gbago tot aftreden te dwingen.

Afgelopen week vielen er in Abidjan in totaal zes doden bij protesten tegen Gbagbo. Sinds de verkiezingen november kwamen bij de gewelddadige ongeregeldheden in Ivoorkust minstens driehonderd mensen om het leven.