Kort nieuws Binnenland

Moord op ex: 22 jaar celstraf en tbs

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 19 febr. De rechtbank in Den Haag heeft gisteren een 47-jarige man uit Zoetermeer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 jaar en tbs voor de moord op zijn 54-jarige ex-vriendin. De straf kwam overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De man heeft bekend dat hij op 22 augustus vorig jaar zijn ex-vriendin had opgewacht en vermoord op de route naar haar werk. Hij gebruikte een zelfgemaakt steekwapen. Het slachtoffer had in 2007 enkele maanden een relatie gehad met de man. Aan de moord was een periode van stalking voorafgegaan. De rechtbank achtte het bewezen dat de man de moord grondig had gepland en voorbereid. Hij verhuisde begin augustus zelfs naar een flat in haar buurt om haar beter in de gaten te kunnen houden. Uit psychologisch onderzoek bleek dat de man verminderd toerekingsvatbaar was ten tijde van de moord.

Inspectie vindt negen illegalen

Rotterdam, 19 febr. Bij negen ondernemers zijn deze week in Amsterdam in totaal dertien illegale werknemers aangetroffen. Ze komen uit India, China, Egypte, Bulgarije, Nepal, Pakistan en Eritrea. De arbeidsinspectie en de politie voerden 46 gerichte controles uit in horeca en detailhandel. De inspectie vermoedt dat bij vier bedrijven ook sprake is van onderbetaling en gaat dat onderzoeken. In één geval had een werknemer het paspoort van iemand die op hem lijkt. Verder bekijkt de inspectie of een Roemeen en een Bulgaar wel echt als zelfstandigen aan het werk waren. Als ze als werknemer aan de slag zijn, moet de werkgever daarvoor een vergunning hebben. (Novum)

‘Studiedruk geen oorzaak zelfmoord’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 19 febr. De Radboud Universiteit Nijmegen heeft spijt van het verband dat door medewerkers van de universiteit zelf gelegd is tussen de recente zelfmoord van twee studenten en de toenemende studiedruk die wordt ervaren. Dat heeft de universiteit gisteren in een verklaring laten weten. Donderdag maakte de universiteit bekend nieuwe richtlijnen te hebben opgesteld om studenten die geestelijk klem zitten, sneller te kunnen helpen. Daarbij werd gesuggereerd dat dit door oplopende studiedruk steeds vaker zou kunnen voorkomen. Nu laat de universiteit in Nijmegen weten dat suïcidale neigingen van studenten hiermee „niets” te maken hebben.