Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Kersttoespraak Beatrix zwaar gecensureerd door kabinet-Rutte’

De laatste kersttoespraak van Beatrix is “zwaar gecensureerd” door het kabinet-Rutte. De koningin mocht in de toespraak niet zeggen wat zij had willen zeggen. Dit zei Huub Oosterhuis (wiki), theoloog en vertrouweling van de koninklijke familie, vanavond even na half acht in het EO-programma Blauw bloed.

Oosterhuis maakte in het programma niet duidelijk of Beatrix letterlijk tegen hem heeft gezegd heeft dat ze onder druk is gezet. Wel wekte hij, net als Blauw bloed-presentator Jeroen Snel, de suggestie dat Rutte hoogstpersoonlijk verantwoordelijk is geweest voor “zware censuur” op de kersttoespraak:

”Ik heb dit jaar gemerkt, toen ik haar hoorde, dat ze zwaar gecensureerd wordt. En dat is ook zo. Zij heeft allerlei dingen niet kunnen zeggen die ze wel wou zeggen. Omdat de PVV het er niet mee eens zou zijn.”

Met het laatste doelt Oosterhuis op het debat over de multiculturele samenleving. Beatrix roept in haar kersttoespraken al jaren op tot wederzijds respect en tolerantie, wat tot negatieve reacties van Wilders leidde.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi kondigde nog tijdens de uitzending aan een spoeddebat met Rutte over de kwestie aan te vragen:

Na de uitzending twitterde Dibi dat hij Rutte eerst gaat vragen om per brief te reageren op de aantijgingen van Oosterhuis.