Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Zeven dagen eten van een dode olifant

Een olifant bevat volgens wetenschappelijke schattingen ongeveer zes miljoen calorieën. Een mens kan daar acht jaar op teren. Maar een paar wilde dieren in Kenia hebben het beest in zeven dagen weggewerkt. Dat laat een experiment van de Britse zender Channel 4 zien.

Wetenschappers legden een door stropers vermoorde jonge mannelijke olifant in het Tsavo West-park, bootsten geluiden van een jachtpartij van leeuwen na, klommen in een hutje en richtten de camera op het lijk. Resultaat: je ziet de voedselketen in actie. Gieren, hyena’s, een cheeta en insecten eten het beest met huid en haar op, en laten slechts een stel botten achter. Niet kijken als je een plasje lijkvocht van een olifant niet kan verdragen.