Verhagen stemt in met ‘overbodig’ onderzoek naar benzineprijs

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) laat een onderzoek doen naar de opbouw van de benzineprijs. Dat heeft hij vrijdag gezegd. De Tweede Kamer had om zo’n onderzoek gevraagd.

‘Het is niet uit te leggen’
De Tweede Kamer schaarde zich donderdagavond achter een oproep van de PVV om nieuw onderzoek naar de benzineprijs te doen. Volgens de PVV is niet uit te leggen dat de benzineprijs aan de pomp blijft stijgen terwijl de olieprijs juist daalt.

Dat komt doordat de benzineprijs maar voor een klein gedeelte wordt beïnvloed door de prijs van ruwe olie, schreef NRC-redacteur Mark Beunderman in nrc.next. Verreweg het grootste deel bestaat uit belastingen. Per liter euroloodvrij betaal je een vast bedrag van iets meer dan 70 cent accijns – lage olieprijs of niet. Daarnaast draag je 19 procent btw af. “De benzineprijs bestaat op dit moment voor meer dan tweederde uit belastingen”, aldus Peter van Boesschoten, woordvoerder van Shell.

‘Prijs in Nederland niet hoger’
Het onderzoek is eigenlijk overbodig, zegt Verhagen vanmiddag. Eerdere onderzoeken hebben volgens hem al uitgewezen dat de ‘kale’ benzineprijs, dat wil zeggen zonder accijnzen, in Nederland niet hoger is dan in andere landen. Ook is niets gebleken van prijsafspraken tussen oliemaatschappijen.

Het resterende gedeelte van de prijs aan de pomp – de waarde van de brandstof zélf – is wel afhankelijk van de olieprijs, maar niet één op één, aldus Beunderman eerder in nrc.next. Er zijn aparte internationale markten voor verschillende olieproducten, bijvoorbeeld voor benzine en diesel. Iedere markt kent zijn eigen patronen van vraag en aanbod. Ook speelt de dollarprijs een rol omdat een vat olie in dollars wordt afgerekend.