Van Boxtel: maak je niet druk om tweeduizend allochtone rotjongens

“We zijn naar binnen gericht. Wij focussen op tweeduizend rotjongens van allochtone afkomst, terwijl een miljard Chinezen de wereld aan het veroveren zijn.”

Nederland is “verwend”, zegt Roger van Boxtel (D66). De economische positie van het land is belangrijker dan het integratiedebat. In een vraaggesprek met NRC-redacteuren Pieter van Os en Freek Staps schetst Van Boxtel wat er mis is met Nederland.

‘De onbalans van Nederland’
“Ik kan het niet korter en bondiger zeggen. Nederland is zo met zichzelf in de weer dat we het zicht op wat in de rest van de wereld gebeurt zijn kwijtgeraakt.” In het NRC Handelsblad van vanmiddag stelt Van Boxtel dat “we” te weinig de tijd hebben genomen “om ons echt de vraag te stellen: hoe wil Nederland in Europa en vervolgens in de wereldeconomie een stevige positie behouden?”

Dit lijken niet de belangrijkste onderwerpen onder kiezers.
“Noem me dan maar elitair.”

Is het multiculturalisme in Nederland volgens u eigenlijk geslaagd?
“Nou, ik denk dat we de jas wel afgeschud hebben van de liefdewerk-oud-papier-benadering in het multiculturalisme. (…) Wat ik echt tragisch vind is dat we er in het politieke debat eindeloos aandacht aan besteden. Ook weer in het afgelopen lijsttrekkersdebat met een discussieronde over wel of geen hoofddoekjes, terwijl de samenleving gewoon doormarcheert.”

Dus geslaagd?
“Dat kan ik niet zeggen, dat is een vreemd soort vraag.”

Waarom? We kunnen toch ook zeggen dat het zorgstelsel geslaagd of mislukt is?
“Nee, dat kan ik ook niet zeggen.”

Maar we willen toch een antwoord.
“Wel, als het zo moet, tot jullie dienst: ik vind dat wij in Nederland meer dan in andere landen moeten wennen aan het gegeven dat we niet meer unisono wit en calvinistisch zijn.”

Geen integratiedebat, maar echte problemen
Van Boxtel vindt dat het integratiedebat “veel te veel” afleidt van de echte problemen. Maar zijn verhaal is volgens hem geen stemmentrekker. “Ik het gevoel dat mensen ‘deep down inside’ een notie hebben van wat er gebeurt.” Hij doelt op bedrijvenfusies, bedrijven die omvallen en de bankencrisis. “En de onvrede die er heerst buig ik liever om in energie die ons helpt goed te worden, dan dat we voortleven in permanente discussies over de vraag of mijn buurman wel of niet deugt.”