Rintje: ijskoud Flapje

´Mag ik bij Tobias spelen vanmiddag?’ vraagt Rintje.

‘Natuurlijk,’ zegt mama. ‘Neem maar wat lekkers mee voor Tobias en zijn moeder.’Ze pakt wat koek in zilverpapier. ‘Wel voor het donker thuis zijn!’ roept ze Rintje na.

Als Rintje wordt binnengelaten door de moeder van Tobias, geeft hij haar meteen de verse koek. Ze is er heel blij mee. ‘Tobias is boven,’ zegt ze. ‘Hij is Flapje kwijt en is overal aan het zoeken!’ ‘Flapje?’ vraagt Rintje . ‘Heeft Tobias een nieuw huisdier?’

Nee, lacht mevrouw Teckel. ‘Dat is een lapje dat Tobias altijd bij zich droeg toen hij nog klein was. Het was zijn favoriete knuffel en we hebben hem Flapje genoemd. Tobias neemt hem niet mee naar school, maar hier thuis kan hij nog steeds niet zonder.’

‘Ik ga wel helpen zoeken,’ zegt Rintje. ‘We vinden hem vast wel weer terug.’ Als Rintje de kamer van Tobias binnenkomt ziet hij alleen een staart onder een kast vandaan steken.

‘Ik ben er!’ zegt Rintje.

Ik kom, zegt Tobias. Au! roept hij meteen daarna, omdat hij zijn hoofd stoot aan de onderkant van de kast.

‘Ik heb het al gehoord”, zegt Rintje. ‘Je bent Flapje kwijt.’

‘Niet verder vertellen hoor,’ zegt Tobias. ‘Iedereen vindt het vast kinderachtig dat ik nog een knuffel heb, maar zonder Flapje kan ik niet slapen!’ ‘Ik zal het niemand vertellen,’ zegt Rintje.

‘Ik heb hem vanochtend nog gezien,’ zegt Tobias. ‘Voordat ik naar school ging.’ ‘Als ik iets niet kan vinden, zegt mijn moeder altijd dat ik goed moet nadenken waar ik het voor het laatst heb gezien.’ ‘Maar dat heb ik al gedaan,’ zegt Tobias. ‘Vanochtend in mijn mand had ik Flapje nog.’ ‘We gaan je hele kamer doorzoeken,’ zegt Rintje. ‘We beginnen bij je mand!’

Samen zoeken ze elk hoekje van Tobias’ kamer af. Onder zijn mand, in de speelgoedkist, achter de gordijnen, in de kast, op de kast, in de blokkendoos, maar nergens vinden ze Flapje. Tobias kijkt erg sip.

‘We vinden hem heus wel terug,’ zegt Rintje. ‘Hij kan echt niet verdwenen zijn!’ ‘Komen jullie even beneden voor een pauze?’ roept de moeder van Tobias. ‘Daarna help ik jullie wel zoeken.’ Aan de keukentafel krijgen ze iets te drinken. ‘Ik heb ook nog wat lekkere worstjes in de ijskast liggen,’ zegt mevrouw Teckel.

Ze doet de ijskast open en moet heel hard lachen. ‘Kijk eens wie we hier hebben!’ Ze houdt een groezelig lapje in de lucht. ‘Een ijskoud Flapje!’

‘Hoe kan dat nou?’ zegt Tobias. Hij pakt zijn koude Flapje en drukt hem tegen zich aan.‘Ik denk dat je vanochtend nog niet helemaal goed waker was toen je iets uit de ijskast pakte!’

‘Ik zou Flapje maar even goed vasthouden,’ zegt Rintje, ‘zodat hij snel weer warm wordt. Anders wordt hij nog verkouden!’