PSV gelijk op knollenveld, FC Twente wint bij 'min 17'

FC Twente's reserve teammates warm themselves with woolen blankets at the side of the pitch, before their UEFA Europa League match against Rubin Kazan's team at Luzhniki stadium in frozen Moscow, Russia, Thursday, Feb. 17, 2011. A cold wave hit Moscow with temperatures of -18 C (-0.4F) dropping to -23 C (-9.4F) overnight.(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
FC Twente's reserve teammates warm themselves with woolen blankets at the side of the pitch, before their UEFA Europa League match against Rubin Kazan's team at Luzhniki stadium in frozen Moscow, Russia, Thursday, Feb. 17, 2011. A cold wave hit Moscow with temperatures of -18 C (-0.4F) dropping to -23 C (-9.4F) overnight.(AP Photo/Alexander Zemlianichenko) AP

PSV en vooral FC Twente hebben net als Ajax goede vooruitzichten op een plaats in de achtste finales van de Europa League. PSV behaalde gisteravond een zwaarbevochten 2-2 gelijkspel bij Lille. FC Twente won gistermiddag in de Moskouse diepvrieskou met 2-0 van Rubin Kazan. De returns zijn volgende week in Nederland.

PSV maakte in Noord-Frankrijk in de laatste tien minuten een 2-0 achterstand ongedaan. Wilfred Bouma en Ola Toivonen scoorden onverwachts. Lille, koploper in de nationale competitie, maakte aanspraak op een ruime overwinning maar het veredelde B-elftal van de thuisploeg nam ‘slechts’ een 2-0 voorsprong op het matig spelende PSV, lijstaanvoerder in de eredivisie.

Binnen zes minuten kwam Lille op het eigen knollenveld op 1-0 door een treffer van Idrissa Gueye. Na een half uur maakte Tulio de Melo op aangeven van Mathieu Debuchy er 2-0 van. PSV werd alleen een keer gevaarlijk via de Zweed Marcus Berg en mocht van geluk spreken dat de achterstand vroeg in de tweede helft niet verder opliep.

De eerste tegentreffer van Bouma kwam in de 83ste minuut uit de lucht vallen. Toivonen schoot de bal op de lat, waarna de verdediger van dichtbij scoorde. Met een van richting veranderd schot bepaalde Toivonen de eindstand even later op 2-2.

FC Twente speelde in Moskou onder protest tegen Rubin Kazan. Beide clubs hadden afgesproken dat bij een temperatuur van min 15 graden of kouder niet gespeeld zou worden. De clubarts van FC Twente vreesde voor de gezondheid van haar spelers. Gistermiddag gaf de thermometer in het Loezjniki-stadion min 14 graden aan, maar op de apparatuur die FC Twente had meegebracht was het min 17 graden.

Na zware druk van UEFA-officials werd er toch afgetrapt voor welgeteld 120 toeschouwers. Het Loezjniki-stadion telt ruim 70.000 zitplaatsen en heeft een kunstgrasveld. Rubin Kazan speelt zijn thuiswedstrijden in de Russische zomercompetitie achthonderd kilometers oostwaarts van Moskou op een – nu bevroren en dus onbespeelbaar – natuurgrasveld.

Net als Ajax en PSV maakte FC Twente aanvankelijk geen aanspraak op een goed resultaat. Rubin Kazan was voor rust de betere ploeg. Doelman Nikolai Mihailov moest een aantal reddingen verrichten voor de Nederlandse kampioen. Pas na rust werd FC Twente gevaarlijk. Nadat de uitploeg enkele kansen had gemist, scoorde Luuk de Jong een klein kwartier voor tijd met een kopbal. Peter Wisgerhof zorgde voor de 0-2 eindstand. Beide treffers kwamen tot stand na een hoekschop.

Als FC Twente zich plaatst bij de laatste zestien, wacht het net als Ajax (bij winst op Anderlecht) een Russische of Zwitserse tegenstander. FC Twente speelt dan tegen de eindwinnaar van Young Boys-Zenit St. Petersburg (3-2). Ajax speelt tegen de eindwinnaar van FC Basel-Spartak Moskou (2-3). PSV treft de eindwinnaar van Rangers-Sporting Lissabon (1-1).