PJ Harvey

PJ Harvey performs on the first day of the Glastonbury music festival in Somerset, south-west England, June 25, 2004. The festival, first staged in 1970 when 1,500 hippies paid one pound sterling each to hear a handful of bands, will be headlined in 2004 by Britpop icons Oasis on Friday and Paul McCartney on Saturday. REUTERS/Kieran Doherty KD/DW/CRB
PJ Harvey performs on the first day of the Glastonbury music festival in Somerset, south-west England, June 25, 2004. The festival, first staged in 1970 when 1,500 hippies paid one pound sterling each to hear a handful of bands, will be headlined in 2004 by Britpop icons Oasis on Friday and Paul McCartney on Saturday. REUTERS/Kieran Doherty KD/DW/CRB REUTERS

PJ Harvey

Let England Shake

cd pop

****

Madonna wordt beschouwd als verpersoonlijking van veranderlijkheid, maar dat slaat vooral op haar imago, niet op de muziek. De Britse zangeres PJ Harvey (41) heeft eerder recht op die titel, want als het gaat om de muzikale kwaliteit, volharden weinig popmuzikanten zozeer in eigenwijsheid als Polly Jean uit Dorset.

Haar carrière kende allerlei muzikale personae: de gepijnigde adolescent uit de begintijd maakte plaats voor een doorleefde blueszangeres, en later voor de rockchick van Stories From The City, Stories From The Sea (2000), die op haar beurt opzij werd geduwd door de kenau van Uh Huh Her (2004), voor wier geestelijke gezondheid je soms vreesde. Later overheerste de mystieke kracht van White Chalk (2007).

En nu is daar Let England Shake, PJ Harvey’s door wijlen Captain Beefheart goedgekeurde (hij luisterde altijd naar haar demo’s en was speciaal tevreden met deze laatste) achtste cd.

De titel maakt meteen duidelijk waar het om gaat: om Harveys onvrede en deernis over haar oorlogszuchtige vaderland. Ondanks die achtergrond, is Let England Shake een opgewekte en melodierijke cd. Zo heeft het grimmig genaamde ‘The Words That Maketh Murder’ een kek gezongen refrein met koortjes van brommende mannen: ‘What if I take my problems to the United Nations?’

De cd biedt reggaeklanken, een klaterend pianoriff en Koerdische klaagzang, tegen een achtergrond van veelkleurige gitaarliedjes uit de school van haar begeleider en ex- Bad Seed (van Nick Cave), Mick Harvey. Er is een hoofdrol voor Harveys zang, die hier hoog en meisjesachtig is. Er blijken nog altijd ongekende mogelijkheden te schuilen in haar stem.

Hester Carvalho