Opzijprijs voor Jessica Durlacher

Dit jaar is de Opzij Literatuurprijs toegekend aan Jessica Durlacher voor haar roman De Held.

De jaarlijkse prijs van het feministische maandblad Opzij is bedoeld voor het beste literaire werk van een Nederlandstalige vrouwelijke auteur.

De jury kende de prijs aan Durlacher toe omdat „De Held een compleet en genereus verhaal is, met een intrigerende literaire thematiek. Naast een aantal zeer ontroerende scènes biedt Durlacher de lezer een dijk van een thriller.” De Held is de vierde roman van Jessica Durlacher. Eerdere boeken van haar hand zijn onder meer Het geweten (1997), Emoticon (2004), De dochter (2000) en Schrijvers! (2005).

Op de nominatielijst stonden dit jaar Laia Fàbregas met Landen, Ester Gerritsen met Superduif, Margriet de Moor met De schilder en het meisje en Wanda Reisel met Plattegrond van een jeugd.

Jessica Durlacher, vrouw van Leon de Winter en dochter van Gerard Durlacher, zei in haar dankwoord: „Ik vind het heel leuk dat met name vrouwen dit begrijpen. Ik vind vrouwen best ingewikkeld, met vrouwen omgaan heb ik door de jaren steeds beter geleerd. Het feit dat het een vrouwenprijs is, vind ik eigenlijk heel leuk.” Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan Minke Douwesz voor haar roman Weg.

In de jury zaten: voorzitter Daniëlle Serdijn (recensent de Volkskrant & Opzij), Marja Pruis (recensent de Groene Amsterdammer), Agnes Andeweg (docent cultuurwetenschappen Universiteit Maastricht), Femke van der Laan (lezer) en Margriet van der Linden (hoofdredacteur Opzij).

Bekijk de reactie van Jessica Durlacher op: www.opzij.nl