Na de kopgalg komt de zege

Anderlecht 0 Ajax 3

Ruststand 0-1. 33. Alderweireld 0-1, 59. Eriksen 0-2, 68. El Hamdaoui 0-3. Scheidsrechter: Rocchi (Ita). Toeschouwers: 26.000

Op de dag dat België het wereldrecord van 249 dagen regeringsvormen overnam van Irak, raakte Anderlecht zijn ongeslagen status kwijt tegen Nederlandse voetbalelftallen. De Brusselse club werd in de Europa League in zijn hemd gezet door het jeugdige Ajax. Dat leverde een voortreffelijke teamprestatie, maar had over geluk niet te klagen. Zo schoot Anderlecht-speler Marcin Wasilewski in de tweede helft bij een 0-1 voorsprong van Ajax een strafschop over het doel en miste zijn ploeggenoten verschillende grote kansen.

De huidige koploper van de Belgische eredivisie stond sinds 1976 tot gisteravond in Europees verband tien keer tegenover een Nederlandse ploeg, won achtmaal en speelde twee duels gelijk.

Het waren achteraf vooral de twee Belgische spelers van Ajax die glunderden. Het was misschien wel de wedstrijd van Antwerpenaar Toby Alderweireld. De verdediger, eerder dit seizoen gepasseerd en vernederd door de opgestapte trainer Martin Jol, kopte uit een corner van Christian Eriksen Ajax al voor rust op voorsprong. De deze week op het trainingsveld geïntroduceerde kopgalg (een bal die met een touw aan een ‘galg’ hangt) wierp zijn vruchten af. En na de gemiste strafschop van Anderlecht stelde hij die andere uitblinker Eriksen met een verre pass in staat om 0-2 te scoren.

„Toby speelde in de tweede helft weergaloos”, meende Ajax-trainer Frank de Boer. „Hij was voor mij de beste Belg van het veld.”

Ook Jan Vertonghen kreeg de complimenten van de oefenmeester, die na de zege op AC Milan opnieuw succes had in een internationale wedstrijd. De in Sint-Niklaas geboren voetballer was in de catacomben van het Constant Vanden Stock Stadion de rust zelve, maar juichte van binnen. „Ik ken bijna alle spelers van Anderlecht”, vertelde hij na diverse interviews in het Frans te hebben gegeven. „ Het is voor mij heel apart om hier te winnen.”

Vorig jaar bleven Anderlecht en Ajax in het zelfde stadion nog in evenwicht (1-1). Maar in Amsterdam werd het al geplaatste team van Jol weggespeeld (1-3). „Anderlecht opereerde toen met dezelfde ploeg en wij hadden eigenlijk betere voetballers dan nu”, aldus Vertonghen.

Ajax is immers in de winterstop Urby Emanuelson en Luis Suarez kwijtgeraakt, terwijl Marko Pantelic in de zomermaanden al vertrok. De Amsterdamse ploeg lijkt echter meer een eenheid geworden.

Dat zijn land nu het wereldrecord regeringsvormen in handen heeft, is Vertonghen niet ontgaan. „Geen mijlpaal om trots op te zijn”, meent Vertonghen. „Zo moeten wij Belgen niet in het wereldnieuws komen. Ik ben wél trots op mijn land. Ik heb een chauvinistisch gevoel over de mooie dingen waarover we hier beschikken. Zoals de historie, de cultuur en het eten. Ik volg de politiek in België. Iedere dag dat de regeringsformatie nu nog duurt is er één te lang.”

Dat veel Belgen gisteren de straat op gingen, uit protest maar ook om het ‘record’ te vieren, kan Vertonghen alleen maar toejuichen. De ‘frietenrevolutie’ bevalt hem wel. „Het werd een keer tijd dat mijn volk iets van zich liet horen. In de Arabische landen zijn de mensen toch ook de straat op gegaan? Waarom zouden wij dat dan niet doen?”

In het opsplitsen van zijn land, de vorming van een Belgische unie met Waalse, Vlaamse, Duitse en Brusselse deelstaten, ziet Vertonghen weinig. „Laten ze allemaal water bij de wijn doen, dan moeten ze er toch een keer uitkomen met formeren”, vindt hij.

In het tweetalige Brussel werd de Amsterdamse ploeg begroet in een vol stadion. De accommodatie ligt zoals veel Engelse voetbaltempels midden in de woonwijk Anderlecht. Daar is het sfeervol voor de wedstrijd en zelfs na de blamage puilden de cafés nog uit of verdrongen de mensen zich voor de ‘frietenkotten’.

De grandeur van het eens zo chique Anderlecht, waar Nederlanders als Jan Mulder, Rob Rensenbrink en Arie Haan hun hoogtijdagen vierden, behoort echter tot het verleden.