Leger Egypte: stop stakingen en protesten

Demonstranten vandaag bijeen op het Tahrir-plein. Foto AP

Het Egyptische leger heeft vandaag verklaard dat het de “illegale” protesten en stakingen niet zal blijven toestaan, meldt persbureau AP. Het is een eerste signaal dat het leger in actie kan komen tegen de onrusten.

Vandaag waren er weer honderdduizenden demonstranten bijeen op het Tahrir-plein om te vieren dat Mubarak vertrokken is, maar ook om het leger te dwingen zorg te dragen dat meer van zijn vertrouwelingen opstappen.

Stakingen

Ook vinden er stakingen plaats bij staatsbedrijven en fabrieken. Er zijn grote zorgen dat de onrusten de economie van Egypte verdere schade zullen toebrengen. Het leger verklaarde hierom dat het “deze illegale praktijken” niet langer zal toestaan en dat het juridische maatregelen zal nemen om de veiligheid van het land te beschermen.

Eerder beloofde het leger dat het geen actie zou ondernemen tegen de politieke  protesten op het Tahrir-plein. De uitspraken van vandaag zouden dan ook vooral op de stakers gericht zijn, maar zouden ook op enig ongeduld met de demonstranten kunnen duiden, volgens AP.