Lagere bonussen bij staatsbedrijven

De beloning van bestuurders bij Nederlandse staatsbedrijven moet ingrijpend worden versoberd. Bonussen mogen niet groter zijn dan 10 procent van de totale beloning en alleen nog worden uitgekeerd bij uitzonderlijk goede prestaties. Daartoe heeft de Tweede Kamer gisteren een motie aangenomen.

Het parlement gaat daarmee in tegen de wensen van het kabinet. Minister De Jager (Financiën, CDA) ontraadde het verzoek van het parlement, maar de PVV gaf gisteravond steun aan de motie van Ed Groot (PvdA) en Ewout Irrgang (SP). Eerder deze week verzocht de Kamer al specifiek de beloning van de NS-top te matigen.

Volgens Ed Groot zijn de variabele beloningen bij staatdeelnemingen volledig uit de hand gelopen. „Als je dat al doet, waarom doe je dat dan niet voor alle werknemers? Je ziet nu dat bestuurders van bijvoorbeeld de NS op basis van een onderzoek naar klanttevredenheid een extra bonus krijgen, terwijl er toch consensus is dat zij slecht hebben gepresteerd. Bovendien krijgen ze toch gewoon vast loon om de klant tevreden te stellen?” Het parlement vindt dat een variabele beloning niet langer gebaseerd mag worden op algemene doelstellingen als klanttevredenheid of kwaliteit van de dienstverlening.

Naast de NS zullen bedrijven als Schiphol, Holland Casino, Staatsloterij, Havenbedrijf Rotterdam, GasUnie, De Bank Nederlandse Gemeenten en Tennet te maken krijgen met de inperking van de beloning. Banken als ABN Amro en Fortis, die tijdelijk in handen van de staat zijn, vallen niet onder de motie.