Kort nieuws Economie

Consumenten weer iets optimistischer

Rotterdam, 18 febr. Nederlandse consumenten zijn in februari iets optimistischer geworden dan een maand eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. De index voor het vertrouwen van consumenten in Nederland steeg in februari van -8 een maand eerder, tot -5. Volgens het CBS oordeelden consumenten in februari veel minder negatief over de economie in de afgelopen 12 maanden dan in januari. Hun verwachting van de economie in de komende twaalf maanden bleef onveranderd positief. Daarnaast verbeterde ook de koopbereidheid en dachten consumenten iets minder negatief over hun eigen financiële situatie. Overigens blijft de koopbereidheid nog altijd laag, stelt het CBS. (Novum)

Van der Veer voorzitter RvC Philips

Rotterdam, 18 febr. Voormalig bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer van Royal Dutch Shell wordt de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van elektronicaconcern Philips. De oud-topman van Shell is al sinds 2009 commissaris van Koninklijke Philips Electronics. Hij volgt Jan-Michiel Hessels op die drie jaar voorzitter is geweest. De voordracht van Van der Veer moet nog wel worden goedgekeurd door de algemene vergadering van aandeelhouders op 31 maart. (Novum)

Chinese banken vergroten reserves

Peking, 18 febr. De Chinese centrale bank heeft de banken in het land opdracht gegeven meer geld in kas te houden, in een poging om de inflatie te bestrijden. De banken kregen voor de tweede keer deze maand te horen dat ze hun reserves met een half procent moesten vergroten. In 2010 moesten de banken hun reserves ook al zes keer vergroten. De reserves van de banken variëren, maar voor de grote staatsbanken geldt een minimum van 20 procent. Tijdens de wereldwijde financiële crisis versoepelde China het uitleenregime en slaagde er op die manier in om de negatieve gevolgen snel om te buigen. Nu probeert de Chinese overheid inflatie en daaruit voortkomende prijsstijgingen te beperken door de rentetarieven en de bankreserves met kleine stapjes te verhogen. (AP)

Verkoop Britse raffinaderij Shell nabij

Rotterdam, 18 Febr. Het Indiase Essar Energy zal deze week waarschijnlijk een voorlopige overeenkomst tekenen voor de overname van de Stanlow raffinaderij van Royal Dutch Shell. Dat hebben bronnen betrokken bij de overname tegen Dow Jones Newswires laten weten. De gesprekken tussen het in Londen genoteerde Essar en Shell zijn in de laatste fase beland. Later deze week zullen beide partijen naar alle waarschijnlijkheid aankondigen dat er exclusieve onderhandelingen worden gestart. Essar Energy, onderdeel van het Essar Group conglomeraat, is de houdstermaatschappij van Essar Oil. (Novum)