Journalisten in Turkije gevangengezet

Ondanks groeiende zorg in binnen- en buitenland over de persvrijheid in Turkije, heeft een rechtbank in Istanbul gisteren de inhechtenisneming bevolen van drie journalisten die zich op een website zeer kritisch uitlaten over de regerende AK-partij.

De drie werden eerder deze week opgepakt op verdenking van „het aanzetten tot haat en vijandigheid bij het grote publiek”. De arrestaties leidden onder meer tot felle kritiek van de Amerikaanse ambassadeur in Ankara.

De journalisten staan aan het hoofd van het zeer nationalistische Oda-TV, dat via een website de conservatieve regering van premier Erdogan vaak beschuldigt van het islamiseren van Turkije. Het Openbaar Ministerie verdenkt de journalisten van banden met een schimmig ultranationalistisch netwerk met de naam Ergenekon, dat het doel zou hebben om de regering omver te werpen.

In de afgelopen jaren zijn in Turkije tientallen opiniemakers, academici, journalisten en militairen opgepakt op verdenking van gelijksoortige beschuldigingen. Hoewel sommigen al jaren vastzitten, is nog altijd geen van de verdachten veroordeeld.

De Amerikaanse ambassadeur in Ankara, Francis J. Ricciardone, vroeg zich direct na de arrestaties af „waarom de Turkse regering aan de ene kant zegt persvrijheid te steunen en aan de andere kant journalisten vastzet”. Nadat het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken gebeten reageerde op die uitlatingen, zwakte de ambassadeur zijn kritiek af tot: „we proberen te begrijpen wat hier aan de hand is”.

Het hoofd van de Turkse journalistenfederatie zei de arrestaties te zien als een poging om „de pers de mond te snoeren”. Een andere organisatie, het Internationale Pers Instituut, zei te vrezen dat de nieuwe arrestaties „zijn gericht tegen kritische journalistiek in plaats van tegen een concrete overtreding van de wet”.

De Turkse regering reageert vaak fel op kritische pers. De hoofdredacteur van de kritische krant Taraf werd onlangs persoonlijk aangeklaagd door premier Erdogan na een kritische column. Vorig jaar werd een voormalig politiecommissaris vastgezet na de publicatie van een kritisch boek over de islamisering van Turkije.

Premier Erdogan sprak de beschuldigingen van het inperken van de persvrijheid vanmorgen persoonlijk tegen. Hij zei dat journalisten niet de mond wordt gesnoerd en dat de media „gewoon doorgaan met uitzenden”. Ook zei hij: „Wie zegt dat leden van de media juridisch onschendbaar zijn? Mogen zijn niet vervolgd worden? Geldt de wet soms niet voor hen?”

De drie Oda-TV journalisten blijven in hechtenis in afwachting van hun proces.