Japan stopt walvisjacht dit seizoen - wil dat Nederland Sea Shepherd verbiedt

In this photo released by Sea Shepherd Conservation Society, the Japanese whaling ship Yushin Maru No. 3 approaches the Sea Shepherd's high-speed trimaran Gojira during their encounter Friday, Feb. 4, 2011 in Southern Ocean, Antarctica. The anti-whaling activists was chasing the fleet in the hopes of interrupting Japan's annual whale hunt. (AP Photo/Sea Shepherd, Simon Ager) MANDATORY CREDIT, EDITORIAL USE ONLY
In this photo released by Sea Shepherd Conservation Society, the Japanese whaling ship Yushin Maru No. 3 approaches the Sea Shepherd's high-speed trimaran Gojira during their encounter Friday, Feb. 4, 2011 in Southern Ocean, Antarctica. The anti-whaling activists was chasing the fleet in the hopes of interrupting Japan's annual whale hunt. (AP Photo/Sea Shepherd, Simon Ager) MANDATORY CREDIT, EDITORIAL USE ONLY Een schip van Sea Shepherd vaart voor walvisjager Yushin Maru No. 3 bij Antarctica. Foto AP / Sea Shepherd / Simon Ager

Japan stopt dit seizoen met de walvisjacht. De acties van de internationale groep Sea Shepherd om de jacht te frustreren dwingen Japan ertoe. Japan oefent druk uit op onder meer Nederland om Sea Shepherd te stoppen.

Japan wil dat Sea Shepherd in meer landen verboden wordt en heeft er vandaag bij de ambassadeurs van Nederland, Australië en Nieuw-Zeeland op aangedrongen de ‘eco-terroristen’ in de ban te doen. De Japanse minister van Buitenlandse Zaken heeft de ambassadeurs ontboden om een ‘gevoel van spijt’ over te brengen dat de landen niet voorkomen dat Sea Shepherd onder hun vlag kunnen varen en van hun havens gebruik kunnen maken.

Twee schepen van Sea Shepherd varen onder Nederlandse vlag, omdat Nederland alle internationale verdragen over milieu en bedreigde diersoorten onderschrijft.

Afgelopen maand maakte het ministerie van Infrastructuur en Milieu nog bekend een wet in voorbereiding te nemen die schepen hun Nederlandse nationaliteit ontneemt als ze zich niet aan de internationale zeevaartregels houden. Dat was toen een reactie op een eerder verzoek van Japan aan Nederland om alle steun aan Sea Shepherd af te breken.

“Iedereen heeft het recht op vrijheid van meningsuiting en demonstratie, maar dat neemt niet weg dat elk schip dat onder Nederlandse vlag vaart zich heeft te houden aan regels en vedragen die voor die schepen gelden.” - het ministerie van infrastructuur en milieu in januari

In 2010 was een dergelijk plan ook geopperd door toenmalig minister Eurlings, maar dat bleef na de val van het kabinet liggen omdat de Kamer het onderwerp als controversieel bestempelde.

‘Veiligheid vloot moeilijk te garanderen’
Het Japanse ministerie van Visserij maakte het besluit dit seizoen niet meer te jagen dit seizoen vandaag bekend. Het is de eerste keer dat de vloot zich eerder terugtrekt. Japan is een van de drie landen, met Noorwegen en IJsland, die überhaupt nog op walvissen jagen. De Japanners noemen het een belangrijk onderdeel van hun cultuur en zeggen de walvissen alleen voor onderzoek te doden.

“Het is moeilijk geworden de veiligheid van de vloot te garanderen. We moeten ons onderzoek staken, we hebben geen keuze.” - Minister van visserij Michihiko Kano

Sea Shepherd noemt het besluit een overwinning voor de walvissen. De groepering is naar eigen zeggen steeds effectiever in het verstoren van de Japanse jacht.

“We doen niet veel anders dan afgelopen jachtseizoenen, maar we waren er nu vroeg bij en konden ze verstoren voordat ze goed en wel begonnen waren. Elk jaar kosten wij ze meer en meer geld. We blijven in de zuidelijke oceaan, en als ze volgend seizoen terugkomen zullen we ze terug naar het noorden escorteren.” - Jeff Hansen, Sea Shepherd

Japan had de jacht afgelopen week al opgeschort, nadat Sea Shepherd het moederschip lastigviel. Volgend jaar, zo beloofde de minister, zal de jacht weer worden voortgezet.