Ivoorkust: bank weg

Société Générale sluit al zijn filialen in het politiek instabiele Ivoorkust, waar het 230.000 klanten heeft.

De Franse bank Société Générale schort zijn activiteiten in Ivoorkust op en sluit zijn 47 filialen in het West-Afrikaanse land. De bank doet dat naar aanleiding van de politieke crisis in Ivoorkust. Drie andere buitenlandse banken gingen Société Générale kort geleden al voor.

Société Générale is de grootste bank in Ivoorkust met 230.000 klanten. De bank zegt de levering van geld aan zijn filialen in het land niet langer te kunnen waarborgen. „De bank is niet langer in een positie om hoge kwaliteit en veilige werkomstandigheden voor haar klanten en medewerkers te waarborgen”, aldus de bank in een verklaring.

Eerder deze week ontstonden al lange rijen voor banken in Ivoorkust nadat BNP Paribas en Citibank hun activiteiten staakten. Nerveuze rekeninghouders hamsterden geld nadat pinautomaten leeg raakten en banken de opnamelimiet van geldopnames terugschroefden. Ook de Britse bank Standard Chartered heeft zich teruggetrokken uit het land. (NRC)