Hoe positief is Geert Wilders?

‘Ik ben een positief ingesteld mens”, hoorde ik Geert Wilders deze week zeggen.

Het was in een tv-interview bij de omroep van Wakker Nederland. Interview is een groot woord, het was eerder een sollicitatiegesprek met iemand die graag persvoorlichter bij de PVV wilde worden. De sollicitant heette Joost Eerdmans en hij bracht het er zó goed vanaf dat Wilders hem na afloop meteen een vaste aanstelling gaf. „Jij wordt mijn eigen Job Frieszo”, zou Wilders hebben gezegd, „en van dat omroepje van jou maken we een keurige PVV-spreekbuis, net als van De Telegraaf van Jules Paradijs.”

Zou Wilders wel eens beseffen dat dit allemaal vooral is mogelijk gemaakt door zijn vijanden van de PvdA, met name omroepminister Ronald Plasterk? Als positief ingesteld mens zou Wilders daarvoor wel wat meer dankbaarheid mogen tonen. Maar is hij eigenlijk wel zo positief?

Bijna elke dag lees ik wel ergens dat Wilders met iets geconfronteerd is dat „te walgelijk voor woorden” is.

Een cartoon bij de VARA, een uitlating van zijn leermeester Frits Bolkestein, een filmpje met kinderen die keurig zijn eigen teksten opzeggen – Wilders grijpt het allemaal gretig aan om zijn vinger in zijn keel te steken en de rest van de dag kokhalzend en brakend door te brengen.

Hoe positief ben je dan ingesteld?

Ik heb ook zijn recente rede bij de Amsterdamse rechtbank er nog even bijgehaald. „Overal in Europa dooft het licht”, somberde hij. „Overal in Europa ligt het fundament van vrijheid onder vuur. […] Het uiteindelijke resultaat is een islamitisch Europa. Een Europa zonder vrijheid.”

Positief?

Je kunt hoogstens zeggen dat Wilders de laatste tijd wat meer pogingen doet om positief te lijken. Dat leidt soms tot grappige tegenstrijdigheden.

Zo voorspelt hij aan de ene kant dat Europa een Eurabië wordt, maar aan de andere kant zegt hij tegen zijn persvoorlichter Joost Eerdmans: „De PVV zal groter worden in Nederland en de islam kleiner.”

Worden we nou een Eurabië of niet? Of wil hij ons wijsmaken dat Nederland een islamvrije enclave wordt in een door de sharia bepaald Eurabië?

Nee, bij de PVV worden ze pas écht positief als het CDA ter sprake komt.

Zo heeft Kamerlid Sietse Fritsma gezegd dat hij tegenwoordig erg blij is met minister Gerd Leers, qua kwispelgehalte de Joost Eerdmans van het CDA. Interessant waren in dit opzicht ook de uitspraken van PVV-Kamerlid Dion Graus over ex-minister Camiel Eurlings, nadat die had aangekondigd dat hij na een geslaagde proefperiode als KLM-minister nu ook officieel bij de KLM in dienst treedt.

Vroeger zou Wilders onmiddellijk zijn kotsemmertje hebben gepakt, maar nu mocht Graus over zijn Limburgse provinciegenoot kraaien: „Ik ken Camiel goed en ik ken het nest waar hij uit komt. Dat zijn hardwerkende mensen die niets doen om er zelf beter van te worden. Het was een van de beste ministers van de laatste jaren, ik heb een heilig vertrouwen in hem. Laten we blij zijn dat zo’n briljante man zich wil inzetten voor onze KLM, een van onze mooiste bedrijven.”

Mag ik even meegenieten van dit Limburgse onderonsje? Ja, genieten, en niet walgen, want ook ik ben een positief ingesteld mens die blij wordt als hij getuige mag zijn van de warme gevoelens die sommige politici voor elkaar koesteren.