Duitse minister doet afstand van doctorstitel na ophef rond plagiaat

German Defence Minister Karl-Theodor zu Guttenberg addresses a statement on February 18, 2011 at his ministry in Berlin, where the popular defence minister said he was temporarily renouncing his doctorate amid allegations he plagiarised large sectors of his thesis. Karl-Theodor zu Guttenberg told reporters: "I will temporarily, I repeat temporarily, give up my doctoral title" until his former university completes an investigation into the claims. AFP PHOTO / TOBIAS KLEINSCHMIDT GERMANY OUT
German Defence Minister Karl-Theodor zu Guttenberg addresses a statement on February 18, 2011 at his ministry in Berlin, where the popular defence minister said he was temporarily renouncing his doctorate amid allegations he plagiarised large sectors of his thesis. Karl-Theodor zu Guttenberg told reporters: "I will temporarily, I repeat temporarily, give up my doctoral title" until his former university completes an investigation into the claims. AFP PHOTO / TOBIAS KLEINSCHMIDT GERMANY OUT Minister Karl-Theodor zu Guttenberg raakte deze week in opspraak wegens vermeend plagiaat in zijn doctoraalscriptie. (Foto AFP / Tobias Kleinschmidt)

De Duitse minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg doet afstand van zijn academische titel totdat het onderzoek naar vermeend plagiaat in zijn dissertatie afgerond is. Hij zei vandaag in een verklaring dat zijn scriptie “zonder twijfel fouten bevat”, waarvoor hij zijn excuses maakte. Maar hij ontkende beschuldigingen van plagiaat.

“Ik heb niemand bewust misleid. Het door mij geschreven proefschrift is geen plagiaat.” Tot de resultaten van het onderzoek bekend zijn zal hij zijn doctorstitel niet voeren.

Volgens NRC-correspondent in Berlijn Joost van der Vaart kan het schandaal Zu Guttenberg de kop kosten.

“De plagiaatbeschuldiging kan de populaire bewindsman in grote problemen brengen. Als in het uiterste geval wetenschappelijk bedrog wordt vastgesteld, kan hij zijn doctorstitel kwijtraken. Als dat gebeurt, verliest hij ook z’n baan als minister, zo is de verwachting in politiek Berlijn. De minister zei vanmiddag echter dat hij niet van plan is af te treden.”

“De aristocraat Zu Guttenberg wordt algemeen gezien als de ster van de Duitse politiek. Hij heeft veel charisma en is door z’n vlotte voorkomen en gewone taalgebruik razend populair. Bovendien oogt hij daadkrachtig. Maar de bewindsman heeft een zware portefeuille en lag de afgelopen maanden al vaker behoorlijk onder vuur.” - Joost van der Vaart, NRC.

Jurist Zu Guttenberg (39) promoveerde ‘summa cum laude’ aan de universiteit van Bayreuth op een vergelijking van de grondwetten in de Verenigde Staten en de Europese Unie. Zijn promotor, prof. dr. Peter Häberle, noemde de beschuldiging deze week “absurd”. Hij heeft, zei hij, het werk van Zu Guttenberg – “een van mijn beste doctorandussen” – uit en te na gecontroleerd.

Op de internetsite GuttenPlag Wiki worden alle teksten samengebracht en zijn vrijwel ieder uur nieuwe meldingen te lezen over het vermeende plagiaat.

Bondskanselier Angela Merkel, die haar minister voorlopig rugdekking geeft, zei vanmorgen dat Zu Guttenberg wel iets uit te leggen heeft.