Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Doden bij confrontaties Jemen, ‘stad overgenomen in Libië’

An anti-government protester hugs a policeman during clashes with government backers in Sanaa February 18, 2011. Crowds of rival demonstrators thronged the Yemeni capital and two other cities on Friday in a show of strength between President Ali Abdullah Saleh's supporters and those demanding an end to his 32 years in power. REUTERS/Ammar Awad (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
An anti-government protester hugs a policeman during clashes with government backers in Sanaa February 18, 2011. Crowds of rival demonstrators thronged the Yemeni capital and two other cities on Friday in a show of strength between President Ali Abdullah Saleh's supporters and those demanding an end to his 32 years in power. REUTERS/Ammar Awad (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Een demonstrant vliegt een politieman om de hals in Sanaa, de hoofdstad van Jemen (Foto Reuters / Ammar Awad)

Bij nieuwe confrontaties in Jemen tussen ordediensten en demonstranten die het vertrek van president Ali Abdullah Saleh eisen zijn vandaag vier doden gevallen. Vele tientallen raakten gewond.

Een demonstrant in de zuidelijke havenstad Aden stierf aan schotwonden, zo zeggen ooggetuigen tegen persbureau Reuters. In de stad Taiz vielen een dode en enkele zwaargewonden toen een handgranaat vanuit een auto een menigte ingeworpen werd.

Opnieuw gingen duizenden mensen vandaag in Aden en elders de straat op uit woede over het regime van Saleh, die al 32 jaar aan de macht is in achtereenvolgens Noord-Jemen en, na de fusie met Zuid-Jemen, de eenheidsstaat Jemen. Eerder deze week vielen al zeker vier doden bij soortgelijke confrontaties.

Saleh had eerder deze maand onder druk van protesten tegen zijn bewind verklaard dat hij niet langer zal proberen zijn ambtstermijn te verlengen als deze afloopt in 2013. Ook beloofde Saleh het presidentschap niet over te dragen aan zijn zoon. Vandaag trokken ook enkele duizenden Saleh-aanhangers de straat op. De staatstelevisie sprak van ‘een miljoen’ sympathisanten.

Regime Gaddafi ‘verliest stad aan demonstranten’
In andere delen van de Arabische wereld is vandaag ook massaal gedemonstreerd. In Libië is volgens onbevestigde berichten de noordoostelijke stad Al Bayda (250.000 inwoners) ‘overgenomen’ door demonstranten en de plaatselijke politie. Inmiddels (16.00 uur Nederlandse tijd) zouden troepen van het leger in fel gevecht zijn verwikkeld met de oppositionele groepen om de stad te heroveren.

Demonstranten daar komen in verzet tegen het bewind van kolonel Moammar Gaddafi, die zich vanmorgen omringd door aanhangers kort liet zien in het centrum van de hoofdstad Tripoli. Hij gaf echter geen commentaar op de gebeurtenissen van de laatste dagen.

Libische veiligheidstroepen hebben gisteravond met harde hand geprobeerd de orde te herstellen in Benghazi, de tweede stad van het land, nadat duizenden mensen de straat op waren gegaan om te protesteren. Vandaag trokken in Benghazi weer zo’n duizend mensen de straat op, aldus ooggetuigen tegen BBC.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn bij de ongeregeldheden in Benghazi en omgeving gisteren en eergisteren ten minste 24 mensen om het leven gekomen. Een veelvoud daarvan raakte gewond.

Egypte: boodschap aan militair bewind
In de Egyptische hoofdstad Kairo zijn honderdduizenden mensen de straat op gegaan om na het traditionele vrijdaggebed een ‘overwinningsmars’ te houden op het Tahrir-plein. Deze is niet alleen bedoeld om het vertrek van president Hosni Mubarak, precies een week geleden, te vieren maar ook om het militaire bewind, dat sindsdien de dienst uitmaakt in Egypte, ervan te doordringen dat het op volle kracht door moet gaan met democratische hervormingen. Aanhangers van Mubarak wilden zich echter vandaag ook doen gelden.

In Bahrein verzamelden vele duizenden sjiitische demonstranten zich in een rouwstoet om de gisteren gesneuvelde demonstranten te gedenken. Een geestelijke veroordeelde vanochtend het geweld dat gehanteerd werd door de ordediensten. Persbureau AP meldt vanmiddag dat ordetroepen traangas gebruiken tegen een menigte in de hoofdstad Manama.