Dienstauto’s provincies kosten zeker vijf miljoen

De dienstauto’s van provinciebestuurders kosten jaarlijks vijf miljoen euro. Dit bedrag is deels exclusief chauffeurs- en brandstofkosten, meldt RTL Nieuws vandaag op basis van een inventarisatie van alle twaalf provincies. Noord-Holland is het duurst uit, Utrecht het goedkoopst.

De provincie Noord-Holland geeft jaarlijks 640 duizend euro uit aan het vervoer van de bestuurders. De chauffeurskosten zijn hierbij niet meegerekend. In Noord-Holland maken zeven gedeputeerden en de commissaris van de koningin gebruik van een dienstauto.
De provincie Utrecht geeft met 120 duizend euro het minste uit aan dienstauto’s voor de provinciebestuurders. Ook hierbij zijn de chauffeurskosten niet meegenomen. Zes gedeputeerden en de commissaris van de koningin van Utrecht maken gebruik van een dienstauto.
Het Interprovinciaal Overleg (IPO) laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat provincies zelf beslissen wat zij willen uitgeven aan dienstauto’s. Het IPO is niet van plan provincies hierover te adviseren.
Commissaris van de koningin in Overijssel Ank Bijleveld spreekt van een ‘non-discussie’ en is niet van plan te gaan bezuinigen op dienstauto’s in haar provincie. “Mensen moeten ervan uitgaan dat dit functioneel is en dat je de auto ook zo gebruikt”, meldt persbureau Novum.