Kabinet niet van plan abortusgrens te verlagen

Het kabinet komt niet met plannen om de abortusgrens te verlagen. Dat zei premier Rutte vanmiddag tegen de NOS. Hij reageerde op de verwarring die is ontstaan over zijn optreden woensdagavond in het EO-programma Moraalridders.

Rutte zei daarin dat hij het goed vindt om te discussiëren over de abortustermijn als nieuwe wetenschappelijke inzichten daartoe aanleiding geven. Die nieuwe inzichten moeten weliswaar kritisch worden bekeken, ‘maar ik heb niet de indruk dat dat nu aan de orde is’, aldus Rutte vanmiddag. Het kabinet zal niet morrelen aan de abortustermijn, verzekerde hij. De premier vindt dat initiatieven op dat gebied uit de Kamer moeten komen.

D66 en GroenLinks bezorgd over uitspraken Rutte
De wetenschap stelt dat het inmiddels mogelijk is een foetus van 22 weken in leven te houden. De uiterste termijn waarop vrouwen een abortus kunnen uitvoeren ligt nu op 24 weken. Christelijke partijen dringen er daarom op aan de abortustermijn in ieder geval terug te brengen tot 22 weken.

In de Tweede Kamer werd ook bezorgd gereageerd. D66 en GroenLinks willen dat de premier opheldering verschaft over zijn uitlatingen. Fractieleider Alexander Pechtold (D66) wil weten waarom Rutte het alleen had over nieuwe wetenschappelijke inzichten en niet over het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw. Dat stond altijd centraal bij de liberalen, aldus Pechtold.