Juweel in het fluweel

The only way is EssexNet 5, 22.00 - 23.00 uur

In de sportschool, in de schoonheidssalons, met vals haar, valse nagels, valse borsten, gebleekte tanden en bruin gespoten huid: de rijke jongeren in Brentwood zijn de hele dag bezig met zichzelf en elkaar te versieren. De jongens rijden in een witte Mercedes CLC 220 of een blauwe BMW 335I Cabrio en ze kopen een horloge van 4.000 euro.

Vanaf vanavond zendt Net 5 de tv-serie The only way is Essex uit: het Britse antwoord op Amerikaanse reallifesoaps The Hills en Jersey Shore en ons eigen Oh Oh Cherso. Het recept: het lege feestleven tonen van een groepje jonge proleten. Je kunt je vrolijk maken over hun platte accent, barokke smaak en volkse gedrag. Hoe platter hoe geestiger.

In extreme close-up toont Lauren de getatoeëerde naam van haar geliefde tussen de stoppels van haar venusheuvel, maar verder is ‘Essex’ niet aanstootgevend. Sam krijgt van Amy een vajazzle, een versiering in de schaamstreek van gelijmde edelsteentjes, maar ze houdt decent haar ondergoed aan.

Het verschil met vergelijkbare reallifesoaps is dat de producenten van ‘Essex’ openlijk toegeven dat alles geënsceneerd is. Het is op zijn hoogst een not-so-real-life-soap. ‘Essex’ ziet er zo strak geregisseerd uit dat het gewoon een soap is, gespeeld door amateurs. Het enige verschil met andere soaps is dat de gebeurtenissen weinig dramatisch zijn. En iedereen doet aardig tegen elkaar.

De hoofdrolspelers kregen niet betaald en spelen onder hun eigen namen, maar in hoeverre het getoonde uit hun leven gegrepen is, blijft de vraag. Een probleem van de eerste aflevering is dat de zeven hoofdrolspelers sprekend op elkaar lijken. Allemaal dezelfde verveelde nesterigheid à la Paris Hilton. Alleen het meisje Lauren komt menselijk over. Zij is ook de enige met haar eigen wenkbrauwen.

Wilfred Takken