EU-landen mogen kiezen voor EK en WK voetbal op gratis tv

Live-uitzendingen van alle wedstrijden op het Wereldkampioenschap en Europees kampioenschap voetbal zullen in landen van de Europese Unie niet achter een betaalde decoder verdwijnen.

Dat vloeit voort uit de uitspraak die het Gerecht van de Europese Unie vanmorgen heeft gedaan in geschillen tussen voetbalbonden FIFA en UEFA en de Europese Commissie. Het EU-Gerecht besliste dat EU-lidstaten mogen bepalen dat het WK en EK voetbal in hun geheel moeten worden uitgezonden op gratis toegankelijke tv-zenders.

Lidstaten van de EU kunnen bij de Commissie in Brussel een lijst indienen van sport- en andere evenementen van „nationaal belang” die moeten worden uitgezonden op gratis tv-zenders. Op de lijsten van België en het Verenigd Koninkrijk, die door de Commissie zijn goedgekeurd, staan onder meer het gehele EK en WK. Ook op de Nederlandse lijst staat de volledige rechtstreekse uitzending van beide toernooien.

De UEFA en de FIFA hadden bezwaar gemaakt tegen de lijsten van België en Groot-Brittannië. Zij vonden dat het alleen om de wedstrijden van het nationale team zou moeten gaan, plus topwedstrijden als de finale. De UEFA en de FIFA, die met de exclusieve verkoop van de uitzendrechten van de overige duels aan bijvoorbeeld betaalzenders meer geld kunnen verdienen, meenden dat zij ten onrechte werden belemmerd in hun recht op vrije dienstverlening.

Het EU-Gerecht gaf de voetbalbonden vandaag geen gelijk. De andere wedstrijden op de kampioenschappen maken deel uit van hetzelfde evenement, argumenteert het Gerecht. De uitslagen van die duels kunnen bepalen of het nationale team de volgende ronde bereikt. Dat gegeven kan een wedstrijd bijzonder aantrekkelijk maken. Welke wedstrijden van invloed zijn op het lot van de nationale ploeg, kan echter niet vooraf worden aangegeven. Daarom mogen lidstaten ook in de toekomst beslissen of zij de volledige eindrondes gratis willen houden.

Italië en Oostenrijk hebben voor een andere benadering gekozen. Beide landen willen dat alleen de wedstrijden van het nationale elftal op het EK en de finale gratis worden uitgezonden. Maar hun opstelling is volgens het Gerecht niet van invloed op de beslissingen van andere landen.

De UEFA wilde vanochtend nog een commentaar geven, omdat men de uitspraak eerst wil bestuderen. De voetbalbonden kunnen nog in hoger beroep bij het Europees Hof van Justitie.