Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Bolkestein ziet Wilders als een tijdelijk iets

Frits Bolkestein.
Frits Bolkestein. Foto Vincent Mentzel / NRC

Voormalig VVD-leider Frits Bolkestein ziet Geert Wilders niet als een groot staatsman, maar als een ‘kortstondige komeet’. Dat zegt hij vandaag in een interview met het weblog De Dagelijkse Standaard.

‘Tovenaarsleerling’
De huidige PVV-leider was fractiemedewerker van de VVD toen Bolkestein partijleider was. Bolkestein wordt vaak gezien als zijn leermeester. De politicoloog Meindert Fennema typeerde Wilders in een vorig jaar verschenen boek als de ‘tovenaarsleerling’ van Bolkestein. De VARA is bezig met een driedelige dramaserie en zal zwaar leunen op Fennema’s politieke biografie, waarin beschreven wordt hoe Wilders zich in de VVD opwerkte en uiteindelijk zijn eigen partij oprichtte.

Bolkestein spreekt tegen dat hij Wilders’ leermeester is geweest. De VVD-coryfee was de eerste politicus buiten de SP en extreemrechts die aandacht vroeg voor integratieproblemen.

“Mijn antwoord op hen die mij een tovenaar noemen, is: Politici die toen niet zagen wat er aan de hand was, hadden een bord voor de kop. Het was volstrekt duidelijk. Ik zei toen wat er gezegd werd in kroeg en kerk. Iedereen met een beetje nuchterheid en gezond verstand kon dat zien” - Frits Bolkestein

‘Wilders was bij de VVD nog niet bezig met islam’
Toen zij samenwerkten bij de VVD hield Wilders zich nog helemaal niet bezig met de islam, zegt Bolkestein. Hij was gespecialiseerd in sociale zaken. Ook was hij geïnteresseerd in Hongarije, vanwege zijn Hongaarse vrouw. Dat Wilders zich later op de islam concentreerde, kwam voor Bolkestein als een verrassing. “Ik dacht: waar haalt die man dat nou weer vandaan?”

De achterban van Wilders bestaat volgens Bolkestein uit ‘people with a grudge’ (mensen met wrok):

“Ze zijn werkloos en hun dochter is aan de drugs en hun zoon is weggelopen. Neem nu dat plan van asocialen in dorpen. Zo’n plan trekt dergelijke types aan.”

Update 16.58 uur: reactie Wilders op Twitter: