Tanks in de straten van Bahreinse hoofdstad

Tanks in de straten van Manama.
Tanks in de straten van Manama. Foto AFP / Joseph Eid

In de Bahreinse hoofdstad Manama heeft de oproerpolitie een plein bestormd waar demonstranten die tegen de regering protesteren zich hadden verzameld. Hierbij zijn zeker drie doden gevallen en Reuters meldt dat er zeker zestig mensen vermist worden. Het Bahreinse leger zegt dat het sleutelposities in de stad heeft ingenomen en heeft aangegeven alle middelen te gebruiken om de orde en veiligheid te handhaven.

Het leger roept burgers op om uit het centrum van Manana te blijven en heeft hen verboden om zich in grote groepen in de stad te verzamelen. Gewapende patrouilles en tanks rijden sinds vanochtend door de hoofdstad nadat oproerpolitie demonstranten op de Parelrotonde had  verdreven.

De betogers hadden op de rotonde een kamp ingericht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bestempelde dit als ‘illegaal’. Vanochtend heeft de politie het plein afgezet met prikkeldraad en ingenomen. De Parelrotonde was door de betogers omgedoopt tot hun eigen Tahrir-plein. Eerder trokken veiligheidsdiensten zich juist terug, om de spanningen te laten afnemen.

Vandaag houden ministers va de Golfstaten  spoedberaad over de onrust in Bahrein. Volgens de shi’ itische oppositieleider Abdul Jalil Khalil zijn inmiddels achttien parlementsleden opgestapt uit protest tegen het gewelddadige optreden van de politie.

Volgens NRC- Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants zijn de protesten in Bahrein niet gemakkelijk te stoppen. Omdat sinds de jaren negentig hier activisten protesteren tegen de achterstelling van de shi’itische meerderheid (70 procent van de bevolking) door de soennitische elite. De gebeurtenissen in Egypte en Tunesië hebben het protest weer doen oplaaien.

“De Golflanden gaan praten over de onrust in Bahrein omdat het een van hen is. Die zijn bang dat het protest in Bahrein dat al jaren speelt, nieuw elan heeft gekregen door de gebeurtenissen in Egypte en Tunesië. Het gaat hier om onvrede van de shi’itische meerderheid die zich achtergesteld voelt door de soennitische regerende elite. De betogers eisen het einde van deze achterstelling.”

Dat de golfstaten nu gaan overleggen over de onrust in Bahrein is niet gek, vindt Roelants. Hoewel het een ministaatje is met weinig olie heeft het land onder andere voor Amerika een strategische positie.

“Bahrein is een heel klein staatje met meer dan een miljoen inwoners, van wie de helft gastarbeiders. Het pompt maar 400.000 duizend vaten olie per dag uit de grond, dat is weinig als je het vergelijkt met Saoedi-Arabië met acht miljoen vaten per dag. Het land is van groot strategisch belang voor Amerika, het is de thuisbasis van de Vijfde vloot.”