Toch weer steun rechts-extremisten voor PVV

Onder de steunverklaringen die de PVV nodig had voor deelname aan de Provinciale Statenverkiezingen zijn enkele afkomstig uit rechts-extremistische hoek.

Onder de steunbetuigers zijn prominenten van de voormalige Centrumdemocraten (CD) en van de neonazistische Nederlandse Volks-Unie (NVU), blijkt uit onderzoek van de anti-fascistische groep Kafka. Twee oud-leden van de CD bevestigen vandaag in de Volkskrant een steunverklaring te hebben ondertekend.

‘Screening niet op orde bij PVV’
Kafka onderzocht 17 van de 20 kieskringen, waar de steunverklaringen ter inzage liggen. De groep roept de vraag op waarom de PVV niet beter gescreend heeft. “Dit zijn mensen van wie hun verleden algemeen bekend is,” aldus een woordvoerder.

De PVV had in iedere kieskring dertig ondersteuningsverklaringen nodig omdat het de eerste keer is dat de partij deelneemt aan de Provinciale Statenverkiezingen. Kamerlid Hero Brinkman, tevens PVV-lijsttrekker voor de provincie Noord-Holland, zegt te balen van de steun van de rechts-extremisten en hier niet van op de hoogte te zijn geweest.

In 2007, toen de PVV voor het eerst meedeed aan de Tweede Kamerverkiezingen, ontving de partij van Geert Wilders ook al steunverklaringen van rechts-extremisten.