Madoff vanuit zijn cel: banken moeten het hebben geweten

Aangedaan natuurlijk door de recente zelfmoord van zijn zoon, maar voor de rest toont megafraudeur Bernard Madoff zich onveranderd en strijdvaardig. Vingerwijzend vooral naar banken en financiële instellingen, die zijn oplichting ter waarde van 65 miljard dollar haast faciliteerden.

Madoff spreekt in een interview met de New York Times van “zelfverkozen blindheid” van investeerders, waardoor zijn miljardenzwendel mogelijk werd. “Ze moeten het wel geweten hebben,” zegt hij. “Maar de houding was er een van ‘als je iets verkeerds doet, willen wij het niet weten’.”

Een vergelijkbare reactie en een gebrek aan schuldbesef werd ook Nick Leeson wel aangewreven, de Britse beurshandelaar die met zijn verzwegen megaverliezen de Barings Bank in 1995 ten gronde richtte. Hij zat ruim vier jaar in een Singaporese cel. Madoff nu, die opereerde op een veel grotere schaal, moet nog bijna 150 jaar zitten.

De miljardenfraudeur erkent dat zijn handelswijze op geen enkele manier goed te praten is. Maar hij houdt vol dat hij alleen handelde, zijn familie wist tot op het laatst van niets. Nee, als er al iemand van wist, dan wel de banken.

Zo citeert de New York Times uit brieven van Madoff aan de belangrijkste vertegenwoordiger van de vele benadeelde beleggers. “Wat ik zeg is dat de banken en fondsen op een of andere manier medeplichtig zijn, en mijn informatie (…) bevestigt dit.”