Kort nieuws Binnenland

Migrant heeft minder werk en is minder gezond

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 16 febr. Migranten hebben vergeleken met autochtonen minder werk en zeggen een slechtere gezondheid te hebben. Dat zijn enkele conclusies uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar de integratie van Afghaanse, Iraakse, Iraanse en Somalische migranten. 49 procent van de Iraanse migranten heeft werk, 36 procent van de Afghaanse, 35 procent van de Iraakse en 29 procent van de Somalische migranten, tegenover 70 procent van de autochtone bevolking. Ook zegt iets minder dan 70 procent een goede gezondheid te hebben. Bij autochtone Nederlanders is dat 83 procent. Het onderzoek werd uitgevoerd onder circa 1.000 personen met een verblijfsstatus uit elke groep. Iraanse migranten zijn over het algemeen hoogopgeleid, migranten uit Somalië juist zeer laag.

Weer hooligans Ajax gearresteerd

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 16 febr. In het onderzoek naar criminele activiteiten onder fanatieke Ajax-supporters zijn afgelopen week opnieuw verdachten aangehouden. Het gaat om twee mannen die worden verdacht van het transporteren van drugs in opdracht van de twee hoofdverdachten. De Amsterdamse politie heeft nu zeventien supporters van de harde kern van Ajax aangehouden op verdenking van onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie die handelt in drugs. Vijftien verdachten zitten nog vast. De twee hoofdverdachten werden vorig jaar november als eersten aangehouden. Voor zover bekend hebben of hadden alle verdachten een seizoenskaart voor vak 410 in de Amsterdam Arena.

R’dam oneens met CBP om registratie

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 16 febr. De gemeente Rotterdam tekent bezwaar aan tegen de uitspraak van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dat de deelgemeente Charlois moet stoppen met het registreren van probleemjongeren op basis van etniciteit. Dat heeft het stadsbestuur gisteren besloten. Het college meent dat de privacyregels te rigide worden geïnterpreteerd door het CBP. Charlois zelf beraadt zich nog. De deelgemeente registreerde sinds 2002 de afkomst om probleemjongeren te kunnen helpen met op maat gesneden hulpprogramma’s. Volgens het CBP heeft Charlois onvoldoende nut en noodzaak van etnische registratie kunnen aantonen, en handelt de deelgemeente in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens.

Nederlander dood bij Vaticaanstad

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 16 febr. Een 34-jarige Nederlandse man is in de buurt van Vaticaanstad dood aangetroffen. Hij hing aan een boom met een strop om zijn nek. Dat hebben Italiaanse media gisteren gemeld, aldus de website Katholiek Nederland. De man, naar alle waarschijnlijkheid een toerist, had enkel een boxershort aan toen hij vanochtend werd aangetroffen. Zijn kleren lagen op de grond en vlak bij de boom stond een stoel. De politie denkt dat het om een zelfmoord gaat. Nog even werd bekeken of het een zaak is van de Italiaanse of de Vaticaanse politie, maar het Vaticaan heeft inmiddels verklaard dat de plek Italiaans grondgebied is.

Advocaat in register na schorsing

Den Haag, 16 febr. Het wordt voor iedereen inzichtelijk of een advocaat in het verleden weleens is geschorst of uit zijn ambt gezet. Tuchtrechtelijke maatregelen tegen advocaten worden opgenomen in een openbaar register. Dat staat in een wetswijziging die staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Mensen die een advocaat zoeken, kunnen zo een zorgvuldige keuze maken. Van de openbaarheid gaat ook een „zuiverende werking” uit, meent Teeven. Nu wordt slechts in uitzonderlijke gevallen een tuchtrechtelijke uitspraak openbaar gemaakt, omdat dit wordt gezien als extra straf. (Novum)

Kamer eist lager loon NS-directie

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 16 febr. De Tweede Kamer eist van het kabinet dat de beloning van de NS-top ingrijpend wordt verlaagd. SP-Kamerlid Ewout Irrgang diende vanmiddag namens vrijwel het gehele parlement een motie hiertoe in. De NS-top verlaagde de beloning onlangs met 20 procent, maar volgens de Kamer is dat nog te weinig. Daarvoor verwijzen de parlementariërs naar collega ProRail, waar de beloning veel ingrijpender neerwaarts werd aangepast.