kort nieuws

Protesten Bahrein

Meer dan tienduizend demonstranten verzamelden zich gisteren op het Parelplein in de hoofdstad van Bahrein. Voor de tweede dag op rij kwam het tot een botsing tussen de betogers en de oproerpolitie. Daarbij viel gisterochtend een dode. De de politie schoot hagel en traangasgranaten af om duizenden betogers te verdrijven van een parkeerterrein bij het Salmaniya-ziekenhuis in Manamah. nrc.nl

Moslimbroederschap

De Moslimbroederschap wil in Egypte zo snel mogelijk een politieke partij oprichten, wanneer de democratie zijn intrede heeft gedaan in dat land. Een vooraanstaand lid van de Moslimbroeders maakte dat gisteren bekend op de staatstelevisie. De beweging was onder oud-president Mubarak verboden, maar deed wel met onafhankelijke kandidaten mee aan parlementsverkiezingen. Het broederschap verklaarde geen presidentskandidaat verkiesbaar te stellen. Het leger heeft beloofd dat er eerlijke verkiezingen komen en zal de nieuwe politieke partij niet weren. (AP)

Somalische verdachte

De Somalische terreurverdachte Mohamud O.S., die in Nederland vastzit, mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Hoge Raad gisteren bepaald. De man zou deel uit maken van de Somalische terroristische organisatie Al-Shabab, volgens de VS een lokale afdeling van Al-Qaida. De verdachte was in beroep gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. De rechter besloot de man in mei vorig jaar uit te leveren, omdat de feiten waarvan hij in Amerika wordt verdacht ook in Nederland strafbaar zijn. (NRC)

TBS Jack de Prikker

De 26-jarige man die twee jaar geleden in Lelystad vier mensen neerstak (‘Jack de Prikker’) is gisteren veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De rechtbank in Lelystad acht hem schuldig aan moord en drie pogingen tot moord, maar legt hem geen celstraf op omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is. (Novum)