Ivorianen hamsteren geld nadat sluiting banken crisis vergroot

Ivorianen staan in de rij bij een Ecobank-vestiging in Abidjan. Foto AFP / Sia Kambou

Lange rijen voor de banken in Ivoorkust vandaag nadat twee banken door de politieke crisis hun deuren hebben gesloten. Nerveuze rekeninghouders in de voormalige hoofdstad Abidjan hamsterden geld nadat pinautomaten leeg raakten en banken de maxima van geldopnames terugschroefden.

De verkiezingsaga die gaande is sinds president Laurent Gbagbo op 28 november werd weggestemd en Alassane Ouattara als winnaar uit de bus kwam, heeft het bankwezen verlamd. Het Franse BNP Paribas en de Amerikaanse Citibank hebben hun activiteiten in Ivoorkust gestaakt. United Bank for Africa, het Franse Société Generale en Ecobank uit Togo beraden zich nog op de situatie.

De West-Afrikaanse bank BCEAO dreigde maandag banken sancties op te leggen als ze zaken deden met het omstreden regime-Gbagbo. Gisteren zei diezelfde Gbagbo daarop juridische stappen te ondernemen tegen Citibank en BNP Paribas omdat ze hun kantoren sloten.

Het land dat de meeste cacao ter wereld produceert, raakt steeds meer geïsoleerd van de internationale gemeenschap. De verkiezingen in Ivoorkust moesten het land juist weer herenigen nadat een burgeroorlog in 2002 de stabiliteit en economische groei teniet deed.