Google beheerst de kunst van het weggeven

Binnen drie jaar werd Android het dominante systeem op smartphones. Google-baas Eric Schmidt en Android-bedenker Andy Rubin: „Vergelijk ons niet met Microsoft.”

Participants wait to enter to the conference of the Microsoft CEO, Steve Ballmer, at the Mobile World congress in Barcelona, Spain, Monday, Feb. 14, 2011. The Mobile World Congress will be held from Feb. 14-17. (AP Photo/Manu Fernandez)
Participants wait to enter to the conference of the Microsoft CEO, Steve Ballmer, at the Mobile World congress in Barcelona, Spain, Monday, Feb. 14, 2011. The Mobile World Congress will be held from Feb. 14-17. (AP Photo/Manu Fernandez)

Het is nog niet te merken dat Eric Schmidt volgende maand stopt als topman van het grootste internetbedrijf ter wereld. Soepel lepelt hij de getallen op: „300.000 mensen per dag activeren hun Android-telefoon, er zijn 170 verschillende toestellen, verkrijgbaar in 69 landen en er zijn 150.000 applicaties in onze Android Market.”

Als je op het Mobile World Congress in Barcelona rondkijkt, lijkt Google het mobiele web te beheersen. Op deze beurs, die tot morgen duurt, worden vrijwel alleen telefoons aangekondigd die draaien op Googles Android-systeem.

In antwoord op de Apple iPhone maken fabrikanten als HTC, Motorola Samsung, LG en Sony Ericsson gretig gebruik van de software die Google gratis beschikbaar stelt via een zonoemde open bron-licentie. Google beheerst als geen ander de kunst van het weggeven: telefoonfabrikanten gebruiken Android, dat vol zit met Googlediensten als zoeken, digitale kaarten en Youtube. Google verdient aan de verkoop van advertenties die dat webverkeer oplevert.„We zullen nooit geld vragen voor Android”, benadrukt Schmidt. „We hebben onze investeringen nu al vele malen terugverdiend door de zoekopdrachten die mensen op hun mobieltje invoeren.”

Schmidt wordt volgende maand vervangen door Google-oprichter Larry Page, maar blijft in dienst van het internetbedrijf. Hij beleeft in Barcelona zijn finest hour nu Android een groeispurt doormaakt (meer dan 800 procent in een jaar tijd). Dat is mede te danken aan de samenwerking met Koreaanse bedrijven, leggen Schmidt en Android-bedenker Andy Rubin uit: „We zijn drie jaar geleden naar Korea gegaan om dit besturingssysteem te ontwikkelen en zochten bij Samsung en LG naar snelle telefoons. Daardoor groeide Android in Zuid-Korea pijlsnel.”

Ook Chinese fabrikanten als ZTE en Huawei zetten in op Android – in opkomende economieën maakt een licentievrij systeem telefoons bereikbaar voor de massa. Wereldwijd gezien is Android marktleider nu de interesse voor Symbian van Nokia afkalft. Vandaar dat Nokia vorige week besloot om een alliantie met Microsoft te sluiten en Windows Phone 7 te leveren op smartphones.

Schmidt wil niet ingaan op de motivatie die Nokia had om voor Microsoft te kiezen – de Finse telefoonfabrikant krijgt miljarden dollars als steun voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Wel erkent hij dat Google Nokia graag had overgehaald: „We hebben intensief onderhandeld. Ik hoop dat Nokia alsnog Android kiest – de deur staat in ieder geval open.”

Google dreigt even dominant te worden op de telefoon als Microsoft op de pc. Zo’n marktleider trekt ook nieuwe virusmakers aan die zoveel mogelijk potentiële slachtoffers willen bestoken. Andy Rubin: „We hebben Android gebouwd met extra bescherming, zoals een duidelijke scheiding tussen de ‘apps’ en de rest van het systeem. Het is echt een veilige plek.”

„Je moet ons ook niet vergelijken met Microsoft”, zegt Schmidt, „Googles verdienmodel is compleet anders. En wij kunnen er ook niets aan doen dat Android domineert. We zijn er niet verantwoordelijk voor dat onze concurrenten het af laten weten.”

Schmidt verwijst naar de afwezigheid van nieuwe toestellen met Windows Phone 7 in Barcelona. Het lukte Microsoft en Nokia niet eens om een datum te noemen waarop een nieuw Nokia-toestel met Windows in de winkel zou kunnen liggen. Microsoft-topman Steve Ballmer kan ook niet met zekerheid zeggen wanneer de volgende upgrade voor Windows Phone 7 in de winkel ligt. Wel belooft hij dat Windows het meest ‘operator-vriendelijke’ systeem zal zijn: „Wij houden het beste rekening met de verdienmodellen van de telecomproviders”, aldus Ballmer tegen een volle zaal met managers uit de telecomsector.

De telecomindustrie kijkt met gemengde gevoelens naar het succes van data-hongerige smartphones. Die verbruiken veel netwerkcapaciteit maar het gros van de (advertentie-)inkomsten gaat naar andere partijen, voornamelijk Apple en Google. Eric Schmidt is niet van plan om die advertentieomzet te delen. Wel benadrukt hij dat Google zelf geen cent – „heb je dat? Nul procent!” – overhoudt aan de softwarewinkel voor Android-telefoons. „We geven telefoonbedrijven de mogelijkheid daar hun eigen betaalsystemen toe te voegen aan de Android Market en zelf waarde toe te voegen aan hun telefoons.”

Maar aan de succesformule van Android, advertenties op de smartphone, wordt niet getornd.