Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Gewonden na geweld bij anti-regeringsprotesten Libië

Libische betogers herdachten afgelopen zondag de geboorte van profeet Mohammed. Foto Reuters.

Bij anti-regeringsdemonstraties in de Libische stad Benghazi zijn vanochtend veertien gewonden gevallen. Dat meldt Al-Jazeera op gezag van lokale bronnen. In Benghazi, de tweede stad van Libië (kaart), gingen vanochtend honderden mensen de straat op om het ontslag van de Libische regering te eisen.

In Benghazi is het eerder onrustig geweest, zegt Carolien Roelants, onze buitenlandredacteur die de situatie in Libië volgt:

“Bij de cartoonrellen zijn een paar jaar geleden een hoop doden gevallen. De speciale aanleiding van deze protesten is de arrestatie van een mensenrechtenactivist gisteren. Het is natuurlijk zo dat je in al deze landen politieke onderdrukking ziet. Ook is Libië een rijk olieland waar de bevolking te weinig profiteert van de opbrengsten. Toch is het de vraag of iedereen in Libië de straat op durft te gaan, want Gaddafi wil niks weten van opstanden. Hij heeft bijvoorbeeld het vertrek van Ben Ali betreurd en vanochtend direct pro-regeringsbetogingen georganiseerd.”

Tijdens de protesten van vanochtend zouden de demonstranten met stenen en petroleumbommen hebben gegooid. De oproerpolitie zette volgens lokale bronnen vervolgens traangas, knuppels en rubberkogels in om de menigte uiteen te drijven.

Geen leuzen tegen Gaddafi gehoord
Ooggetuigen vertelden aan persbureau Reuters dat de betogers leuzen tegen corruptie riepen en het aftreden van minister-president Baghdadi al-Mahmoudi (wiki) eisen. Er zijn nog geen signalen dat de demonstranten zich rechtstreeks tegen kolonel Gaddafi keerde, die Libië al meer dan veertig jaar bestuurt.

Oppositiegroepen in Libië hebben de dag van morgen in navolging van betogers in onder meer Tunesië, Egypte en Bahrein tot ‘Dag van Woede’ bestempeld.

Het Libische regime laat vandaag naar verwachting 110 gevangenen vrij die veroordeeld zijn voor lidmaatschap van de verboden Libische Islamitische Strijdgroep. Dat heeft de Libische Mensenrechten Associatie tegen Reuters gezegd. Het zijn de laatste leden van de groep die nog gevangen worden gehouden.